<em>Foto: Ton Kastermans Fotografie</em> AkkerbouwNieuws

Tientallen leden steken geld in Agrico

Enkele tientallen leden hebben ingeschreven op de ledenfinanciering van Agrico, op een totaal van 1.450 leden. De coöperatie wil niet zeggen voor welk bedrag.

Agrico wijzigde vorig jaar de financiering. Het vermogen komt niet langer op naam van de leden via certificaten. Daarnaast kunnen de leden vanaf dit jaar geld lenen aan de coöperatie. Aan het einde van boekjaar 2014/2015 stond er €4,9 miljoen op de ledencertificaten. Agrico betaalt dat terug.

Aanvullend kapitaal aantrekken

Veel coöperaties willen het vermogen op naam zetten. Agrico doet dat niet, schrijft voorzitter Jan Wolthuis in het ledenblad Potato Magazine. “Het vermogen is door de leden opgebouwd en bedoeld voor een stevige afzetorganisatie, ook in de toekomst. Door het vermogen in de coöperatie te houden is dat gewaarborgd.”

Om aanvullend kapitaal aan te trekken, startte Agrico met de ledenfinanciering. Leden kunnen voor vijf jaar maximaal €100.000 lenen aan de coöperatie. De minimale storting is €500. De eerste inschrijving was in januari. De belangstelling was lager dan verwacht, zegt directeur Jan van Hoogen. “Enkele tientallen leden hebben ingeschreven, maar er komt een nieuwe ronde in juli.”

Beheer
WP Admin