Op de aanbevelende rassenlijst voor 2025 staan tien nieuwe suikerbietenrassen. Foto: Michel Velderman AkkerbouwNieuws

Tien nieuwkomers op rassenlijst suikerbieten 2025

Op de aanbevelende rassenlijst suikerbieten voor 2025 staan tien nieuwe rassen. Er is vooral een ruimere keus in aanvullende resistenties, zegt IRS-rassenonderzoeker Martijn Leijdekkers.

Van de nieuwe rassen zijn er twee opgenomen in de N-rubriek (nieuw aanbevolen rassen) en acht in de B-rubriek (beperkt aanbevolen). Dat meldt de Commissie Samenstelling Aanbevelende Rassenlijst (CSAR). Daarin werken BO Akkerbouw, Plantum en LTO Nederland samen. Nieuw aanbevolen rassen zijn Rentabla KWS voor de teelt op percelen met rhizoctonia en Brumby voor de teelt op percelen met bietencysteaaltjes.  

Volgens Martijn Leijdekkers van bieteninstituut IRS biedt de lijst meer variatie in rassen met gecombineerde resistenties. “Voor rassen met aanvullende resistentie tegen rhizomanie en voor de teelt op percelen met bietencysteaaltjes was de keus de laatste jaren beperkt tot één. Nu staan er vier van dit soort rassen op de lijst. Voor telers met percelen met veel risico op doorbraak van de standaard rhizomanieresistentie, zoals in Flevoland en het Zuidwesten, is dat een mooie aanvulling.”  

Een iets hogere financiële opbrengst op de lijst weegt op sommige percelen niet op tegen andere belangrijke eigenschappen

‘Niet blind staren op alleen financiële opbrengst’

In de B-rubriek staat BTS Smart 3905 RHC voor teelt op percelen met rhizoctonia. Rassen voor de teelt op percelen met bietencysteaaltjes zijn BTS 3715 N, Baltimore, Jindo en Jemina KWS. Voor de teelt op percelen zonder rhizoctonia en bietencysteaaltjes zijn de rassen BTS 3835, Henson en ST Rotterdam beperkt aanbevolen. 

Qua financiële opbrengst bieden de meeste rassen weinig verbetering. Maar Leijdekkers vindt dat telers zich daarop niet blind moeten staren. “Een iets hogere financiële opbrengst op de lijst weegt op sommige percelen niet op tegen andere belangrijke eigenschappen, zoals een hogere bladgezondheid of bescherming tegen rhizomanie.” Voor 2026 zitten er rassen in de pijplijn met hogere financiële opbrengsten. Dit is vooral het geval bij de categorieën bietencysteaaltjes en rhizoctonia. Dit jaar zijn deze nog beperkt beschikbaar voor telers.