RundveeNieuws

Tesco zegt melkcontracten op

Londen – De grootste Britse supermarkt Tesco heeft het contract met 650 vaste leveranciers van melk opgezegd. Tesco gaat de manier waarop het melk inkoopt onder de loep nemen omdat de prijs die het daarvoor betaalt te veel begint af te wijken van de marktprijs.

Tesco werkt met een zogenaamde ‘dedicated pool’ van melkveehouders. Die moeten aan een aantal voorwaarden op het gebied van kwaliteit en leveringszekerheid voldoen en krijgen in ruil daarvoor een melkprijs die op hun kostprijs is gebaseerd. In de praktijk betaalde Tesco daardoor de afgelopen maanden 33,1 pence (46,4 cent) per liter terwijl de gemiddelde melkprijs in Groot-Brittannië rond 29,5 pence schommelt, heeft het zuivelschap AHDB Dairy berekend. Ook andere supermarkten waaronder Sainsbury’s, Waitrose en warenhuis Marks & Spencer werken op deze manier met een vaste groep melkveehouders.

Meer betaald dan marktprijs

AHDB Dairy heeft uitgewerkt dat deze winkelbedrijven afgelopen jaar bijna €120 miljoen meer hebben betaald voor hun melk dan wanneer ze de marktprijs hadden gevolgd. Omdat ook de Britse supermarkten in een hevige concurrentiestrijd zijn gewikkeld, waarbij melk een belangrijke trekpleister vormt, wil Tesco nu bekijken of het op de inkoop daarvan kan besparen. ”Gezien de ontwikkelingen op de zuivelmarkt, gaan we nog eens nadenken over de manier waarop we willen werken,” heeft Tesco de 650 betrokken melkveehouders geschreven. De andere winkeliers houden voorshands vast aan de vaste pools van melkveehouders.

Beheer
WP Admin