AkkerbouwNieuws

‘Telers te weinig bewust van emissie middelen’

Den Bosch – Telers zijn zich nauwelijks bewust van de gevolgen van gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater.

Dat verontrust Syngenta, producent van gewasbeschermingsmiddelen.

De overheid eist in de nota ‘Duurzame Groei, Duurzame Oogst’ dat in 2023 de normoverschrijdingen van gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater met 90 procent zijn terug gebracht. Syngenta vreest dat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen sterk aan banden wordt gelegd als de overheid niet tevreden is. De producent liet daarom studenten van de HAS Hogeschool in Den Bosch onderzoeken in hoeverre de sector zich bewust is van dit risico.

De studenten ondervroegen tien akkerbouwers, zes bloembollentelers, vier fruittelers en acht distributeurs van gewasbeschermingsmiddelen. De overgrote meerderheid van de telers kent de nota van de overheid niet. De akkerbouwers hebben weinig kennis van de problematiek. Fruittelers schrijven de oorzaak toe aan andere sectoren, volgens de studenten onterecht. De bollentelers onderkennen het probleem wel, maar zien weinig mogelijkheden de emissie naar het oppervlaktewater te verminderen. De meeste distributiebedrijven vinden de normen van de overheid onhaalbaar.

Jan Bouwman, manager Duurzaamheid bij Syngenta, erkent dat het een klein onderzoek is. “Maar ik ben wel geschrokken van de resultaten. Telers zijn zich nauwelijks bewust van de gevolgen die dreigen als het oppervlaktewater te veel gewasbeschermingsmiddelen bevat. Dat raakt niet alleen Syngenta als producent, maar ook de telers omdat in de toekomst middelen kunnen wegvallen.”

Bouwman vindt dat distributeurs telers beter moeten wijzen op de mogelijkheden om de emissie te beperken. “Eind vorig jaar presenteerden de Nefyto (producenten), LTO (telers), Agrodis (distributeurs) en de Unie van Waterschappen de Toolbox Water met maatregelen om emissie te verminderen. De telers kennen dat nauwelijks. Als de emissie niet daalt, kunnen de gevolgen dramatisch zijn.”

Beheer
WP Admin