Premium
Voorbeeldkoeien zoals veehouders ze graag in de weide zien. Foto: Henk Riswick AlgemeenColumn

‘Te laat met fokkerij voor lagere emissies’

Reacties

  1. Beste vergaderboer,
    Dank voor uw complimenten. Die maken wij ook graag aan u. Een goede columnist prikkelt en daarin bent u geslaagd. Maar als u stelt dat er nog geen mogelijkheden zijn om via fokkerij emissies te verlagen, moeten wij u corrigeren.
    CRV introduceerde vier jaar geleden een fokwaarde voerefficiëntie om koeien te fokken die voor dezelfde melkproductie minder voer nodig hebben en dus minder mest produceren. Onderzoek hiernaar is al in 2017 gestart, dochters van stieren met hoge fokwaarden voerefficiëntie zijn al aan de melk. Ook kunnen veehouders al jaren fokken op een lager ureumgehalte in de melk. En wat dacht u van fokken op levensduur. Dat leidt tot minder jongvee en dat scheelt flink in de mestafzet.
    Overigens zult u weten dat fokkerij geen oplossing is voor acute problemen maar dat consequent fokken wel tot structurele verbetering van de veestapel leidt. Daarbij koppelt u de mestproblematiek direct aan methaanemissies waar u natuurlijk ook weet dat deze twee weinig met elkaar te maken hebben.
    In 2025 zal CRV als eerste fokkerijorganisatie in de wereld een op gedegen wetenschappelijk onderzoek gebaseerde fokwaarde voor methaanemissie introduceren. Dit onderzoek is al opgestart toen apparatuur om methaanemissies te meten, beschikbaar was.
    Dus helaas Vergaderboer. Uw acute problemen kunnen we niet oplossen. Maar we kunnen u wel helpen een veestapel te fokken die klaar is voor de toekomst.
    Evert Top, manager marketing en communicatie CRV Nederland-Vlaanderen

  2. Vergaderboer heeft gelijk als hij jaren geleden heeft aangegeven dat deze onderzoeken nodig zijn. Niet dus: vergaderboer was ook te laat.

  3. Emissie van methaan of CO2 door een koe doet er niet toe. Zie ook Boerderij: “Hernieuwde derogatie vertraagt klimaatdoel”