Foto: Peter Roek AkkerbouwAchtergrond

Tarweprijs redelijk stabiel door wisselkoers

Tarwenoteringen bewegen niet veel begin deze week, omdat de daling van de euro ten opzichte van de dollar wordt gecompenseerd. Onzekerheden in de Amerikaanse politiek zorgen voor prijsfluctuaties.

De tarwenoteringen trokken eind vorige week weer wat omhoog, nadat de prijzen op voorhand van de verkiezingsuitslagen in de Verenigde Staten licht daalden. Over het algemeen blijven de tarwenoteringen in Europa redelijk gelijk. Op de termijnmarkt in Parijs werd afgelopen vrijdag 0,2% lager genoteerd voor tarwe vergeleken met een week eerder voor het decembercontract 2016. Op de termijnmarkt in Chicago daalde de notering voor tarwe sterker dan in Europa. De daling in Chicago wordt begin deze week naar verwachting gecompenseerd door de daling van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Hoge prijsfluctuaties verwacht

Voor de komende maanden verwachten analisten hoge prijsfluctuaties. Dat heeft alles te maken met de hoogdravende uitspraken van Donald Trump tijdens de verkiezingscampagne. Omdat Trump de verkiezingen heeft gewonnen houden twijfels en vragen over de toekomst van de Amerikaanse politiek aan.

De graanvoorraden in de wereld blijven op een hoog niveau. In de laatste Wasde-prognose (november) van het Amerikaanse landbouwministerie zijn de eindvoorraden van granen met 3 miljoen ton gestegen naar 621,4 miljoen ton, vergeleken met de oktoberprognose. De hoge voorraden houden de prijzen voor granen op een relatief laag niveau.

Vertraging export granen

De export van granen heeft in Rusland, Oekraïne en Kazachstan voor wat vertraging gezorgd. De inzaai van wintergranen verloopt in Oekraïne lastig dat komt door ongunstige weersomstandigheden. Sneeuwval heeft verschillende dorpen in West-Oekraïne afgesloten van elektriciteit.

Maisnotering stabiel

De maisnoteringen waren vorige week redelijk stabiel. Toch daalde op de termijnmarkt in Chicago de notering voor mais flink nadat het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) hogere maisopbrengsten voorspelden in de laatste Wasde-prognose. De maisexport van de Verenigde Staten blijft prima doorlopen.

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen