Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

Tarweoogst dit jaar ‘dramatisch’

De tarweoogst in het zuiden en westen van Nederland gaat de 7 ton gemiddeld per hectare niet halen. Dat zegt Ko Francke van coöperatie CZAV nadat 85% van de wintertarwe in zijn werkgebied is geoogst. “Een dramatisch lage opbrengst”, constateert Francke.

“Boeren komen met deze opbrengst geld tekort om de kosten van de teelt, die ook enorm zijn gestegen, te dekken. De inspanningen worden niet beloond. Ik mag hopen dat we nooit meer zo’n jaar krijgen.”

Teelt niet rendabel

Aart den Bakker van Agrifirm, dat vooral sterk vertegenwoordigd is in het midden en noorden van het land, denkt dat de gemiddelde opbrengst van ‘zijn’ telers op circa 7,5 ton zal komen te liggen. “Met deze opbrengsten is de tarweteelt niet rendabel”, zegt Den Bakker. “Nou is het wel zo dat veel Nederlandse telers tarwe niet direct voor het saldo telen, maar als rustgewas inzetten. Toch wil je als teler minimaal uit de kosten komen. Dat zal dit jaar bij velen niet lukken.”

Je wilt als teler minimaal uit de kosten komen. Dat zal dit jaar bij velen niet lukken

De opbrengsten liggen aanmerkelijk lager dan vorig jaar. Toen was de gemiddelde opbrengst bij wintertarwe 8,7 ton per hectare. Dat was al fors lager dan in 2022. Toen haalden akkerbouwers volgens het CBS nog gemiddeld 10 ton wintertarwe van een hectare.

Aanzienlijk kleiner areaal

De lagere opbrengst gaat gepaard met een aanzienlijk kleiner areaal. Dit jaar telen Nederlandse akkerbouwers op 80.000 hectare wintertarwe, dat is 41.000 hectare minder dan in 2023. Het totale tarweareaal is ruim 97.000 hectare tarwe, 25% minder dan in 2023. Het is voor het eerst sinds 1957 dat het areaal tarwe kleiner is dan 100.000 hectare.

Veel telers wachten intussen met verkopen, aldus Den Bakker, doelend op de lage tarweprijzen die een gevolg zijn van hoge opbrengsten elders in de wereld. Een behoorlijk aantal kiest ervoor om zich aan te sluiten bij de pool. De tarweprijs schommelt op dit moment rond de €200,00 per ton. “Telers die op dagprijs verkopen zijn geneigd om te wachten met verkopen. Zij hebben het gevoel dat de noteringen en de prijzen van tarwe gaan stijgen. Bij Agrifirm kunnen telers tarwe afleveren en verkopen op momenten die zij zelf kiezen.”

Kwaliteit gerst is goed

Den Bakker verwacht dat zomergerst op een opbrengst van 6,5 tot 7 ton per hectare zal uitkomen. “De kwaliteit van de gerst is trouwens erg goed. Dat is een lichtpuntje.”

De kwaliteit van de tarwe is zoals het zich nu laat aanzien voldoende

De kwaliteit van de tarwe is zoals het zich nu laat aanzien voldoende. Ko Francke van CZAV meldt dat het eiwitgehalte volstaat. Hij complimenteert de maalderijen. Die willen Nederlandse tarwe graag gebruiken. “Ze willen hun productieproces aanpassen bij de tarwe die wij leveren. De samenwerking tussen ons, Wageningen Universiteit, de maalderijen en bakkers is uitstekend. Daardoor kunnen wij steeds meer harde, kwalitatief hoogwaardige tarwe leveren, maar helaas komen we dit jaar ook voor wat betreft deze harde tarwe niet uit de kosten.”

Dat de opbrengsten zo laag uitkomen heeft overigens niets te maken met het feit dat CAZV meer harde tarwe is gaan telen, zegt Francke. “Telers van voertarwe kampen net zo goed met lage opbrengsten.”



CM-Block Knop

LEES MEER ARTIKELEN OVER GRAAN


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1. Zal spijtig genoeg niet bij de tarwe (graan) die iet kostendenkend zijn blijven, denk dat we weer als vanouds bezig zijn iedereen die op het erf van de boer komt of levert heeft een verdienmodel en verdiend gesteund door regelgeving. De boer die mag klaarstaan voor alles en iedereen en ook het gelach betalen.

Beheer
WP Admin