Foto's: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Tarwe zaaien direct na de bietenoogst

De bietencampagne is halverwege en op veel bietenpercelen moet tarwe gezaaid worden. Akkerbouwcombinatie CGZ actief op het Zeeuwse eiland Noord-Beveland zaait meteen na het rooien van de bieten wintertarwe in.

Loonbedrijf Van der Heijde uit Kamperland is ingehuurd om de bieten van CGZ te rooien.

Een trekker met wagen komt niet op het land. De bieten worden in een overlaadwagen geladen.

Aan de dam staat de vrachtcombinatie. Daar worden de bieten overgeladen. Een klein manco is dat de overlaadwagen hier redelijk schuin moet staan wat de snelheid van lossen niet positief beïnvloedt.

De rooier staat op speciale lage drukbanden VF 900/60 R38 cfo5. Deze staan tijdens het rooien op 1 bar. Ook de overlaadwagen staat op lage druk. In tegenstelling tot trekker en wagen die op hogere druk moeten staan voor transport over de weg. De rooier en overlaadwagen sparen zo de bodem.

Het rooien op zich gaat prima. De bieten komen goed gekopt en al redelijk schoon op de rooizonnen.

Wel moet zo af en toe grond en blad door chauffeur Lennart Klap worden weggestoken. Een hele dag in de cabine is een zittend bestaan en deze activiteit is goed voor de conditie.

De losplaats is wat krap voor de hoeveelheid bieten, daarom worden de bieten met een verreiker omhoog gewerkt om zo meer stortruimte te creëren.

Vrijwel meteen nadat de bieten zijn gerooid wordt het land klaar gelegd en de tarwe gezaaid. Op de voorgrond is goed te zien dat het land na het rooien mooi vlak achterblijft.

Hoewel niet noodzakelijk is toch gekozen om de grond in een extra werkgang de grond 30 centimeter diep, tot net onder de bouwvoor, los te trekken om de waterberging te vergroten. Dat geeft ook een goede uitgangssituatie voor de aardappelteelt die na de tarwe gepland is.

Met een Kuhn Venta TF 702 wordt met een gangetje van ongeveer 5 km/u de tarwe gezaaid.

Met de verreiker is weer een bigbag zaaizaad naar het land gebracht. Medewerker Wim Leendertse van de akkerbouwcombinatie verdeelt het zaaizaad in de zaadbak.

De bieten van dit perceel van 20 hectare gaan mee in de eerstvolgende leveringsronde. Na dit perceel laat CGZ nog een perceel van 7 hectare rooien. Dit is voor de late levering, maar de oogstomstandigheden zijn nu goed en er kan dan direct tarwe gezaaid worden.

Beheer
WP Admin