Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Tarwe, veldbonen en lupine als grondstof voor vleesvervangers

Vleesvervangerfabrikant Meatless in Goes (Zld.) produceert vleesalternatieven die hun weg vinden naar de voedselindustrie. De basis voor de vleesvervanger is meel van verschillende akkerbouwgewassen.

De vleesvervanger is nu klaar, maar is tijdens het droogproces licht aan elkaar gekoekt en moet in de opzakafdeling worden verwerkt tot een losse materie.

Uiteindelijk wordt de vleesvervanger verwerkt in consumptieproducten zoals in snacks...

Met tussenpozen wordt het gedroogde product uit de droger op de opvoerband gedeponeerd.

Naast de droge variant wordt de vleesvervanger ook nat geproduceerd en daarom ingevroren. Een medewerker controleert hier de temperatuur van de bevroren variant.

Terwijl de droge, luchtdicht verpakte meatless buiten de koeling langdurig bewaard kan worden, moet deze bevroren meatless in de vriescel worden bewaard.

Nu is de vleesvervanger zo goed als klaar en moet alleen nog worden gedroogd. Dat gebeurt in deze zeecontainer, waarin een goed geïsoleerde drooginstallatie is gebouwd waar op hoge temperatuur wordt gedroogd. Op de voorgrond de opvoerband die het gedroogde product afvoert naar de afzakafdeling.

In een geconditioneerde opslagruimte staan de verschillende meelsoorten die gebruikt worden voor de productie. Links staat tarwebloem van regionale teelt, rechts staan pallets rijstmeel.

Naast tarwe- en rijstmeel wordt gebruikgemaakt van lupinemeel en meel van veldbonen. Van het laatste zie je op deze foto een handvol. Soja als boongewas wordt niet gebruikt, omdat veldboon een hoger eiwitgehalte heeft en een meer regionaal gewas is.

Een goede vleesvervanger moet een textuur hebben die met vlees overeenkomt. Daarvoor wordt van het meel een substantie zonder klontjes gemaakt. Het meel wordt daarvoor nog een keer gemalen en met water gemengd.

In een mengvat ontstaat onder voortdurend roeren een melkachtige homogene massa. De productie van een vleesvervanger gebeurt altijd van één meelsoort. Er kan wel geproduceerd worden van gemengd meel, maar daar is tot nog toe nauwelijks vraag naar.

De melkachtige massa wordt in een texturatiemachine wat sliertig uitgeperst en is dan gereed voor de volgende bewerkingen.

Met schoepenband wordt het product door een retentiebad geleid. Dit is een continue productielijn met een opbrengst van 1.100 kilo per uur.

Daarna komt het product via een opvoerband in een voorbereiding van het kookproces.

In deze grote cilindrische machine worden de vezels gekookt.

Tarwe is een van de grondstoffen die gebruikt wordt bij de productie van vleesvervangers. Daarmee blijft de agrarische sector duidelijk in beeld. In plaats van de veehouder voor de vleesvoorziening is het de akkerbouwer die zorgt dat de grondstof voor de vleesvervanger beschikbaar is. - Foto's: Anton Dingemanse

Een big-bag met het kant-en-klare product kan nu onder de merknaam Meatless worden uitgeleverd voor verdere verwerking in consumptieproducten.

... of in veelal exotische schotels,

... of verwerkt in een vegaburger.

Beheer
WP Admin