Foto: Jan Willem Schouten AkkerbouwOpinie

‘Tachograaf op spuitmachines komt vanzelf’

Amper 2 weken voor de invoering van de verplichte drukregistratie wordt die uitgesteld.

Begin september benadrukte staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu nog maar eens dat zij de verplichting van een drukregistratiesysteem op veldspuiten per 1 januari 2017 niet zou laten vervallen. Die maatregel was al in januari 2013 aangekondigd.

Amper twee weken voor de verplichte invoering van deze tachograaf voor spuitmachines wordt die met twee jaar uitgesteld. Slecht voor de geloofwaardigheid van onze wetgever en frustrerend voor loonwerkers en akkerbouwers die hierop al hebben ingespeeld.

Welk probleem lost de verplichte druklogger op?

Los hiervan blijft de vraag welk probleem een aparte verplichte druklogger oplost. Kern van het probleem is dat er in alle onderzoeken residuen van gewasbeschermingsmiddelen in oppervlaktewater wordt gevonden. Een milieuprobleem en gevaarlijk voor ons drinkwater. Dus schadelijk voor het imago van de akkerbouw. En het brengt de toelating van spuitmiddelen in gevaar.

Maar een verplichte drukregistratie garandeert niet dat de spuiter met minimale drift heeft gewerkt. Een druklogger kan aantonen dat de spuiter met een druk van 1,5 bar heeft gewerkt. Maar in combinatie met een fijne spleetdop, in een handomdraai te verwisselen, komt er evengoed een windgevoelige spuitnevel uit.

Voortschrijdende techniek biedt uitkomst

Indien de sector de ‘vervuilers’ onder de spuiters wil aanpakken, dan biedt de voortschrijdende techniek uitkomst. Moderne gps-gestuurde spuitmachines registreren nu al vrijwel alle toegepaste instellingen tot op de vierkante meter, en zelfs de lokale windsnelheid. Deze nieuwe generatie spuitmachines wordt zelfs volautomatisch en kiest zelf welke druk en spuitdop optimaal zijn. Ongemerkt drift veroorzaken kán straks niet eens meer.

Beheer
WP Admin