AkkerbouwOpinie

Taaie materie

Niet alles is wat het in eerste instantie lijkt. Rekenen en keuzes maken zorgt voor helderheid.

Er is vraag naar aardappelen. Avebe wil er graag zo veel mogelijk om klanten goed van zetmeel te kunnen bedienen en voor een rendabele verwerking. Fritesfabrieken hebben graag veel en goede aardappelen, om naast steeds kritischer bestaande klanten ook groeiende markten in het Verre Oosten te bedienen. Hetzelfde geldt voor producenten van aardappelvlokken en granulaten. Deze laatste categorie zoekt aardappelen bij telers die vooral voor zetmeelproducent Avebe telen. Je kunt bijna voorspellen dat de vraag van melkveehouders naar aardappelsnippers en voeraardappelen gaat groeien als binnenkort de melkquotering is verdwenen en ze in hun nieuwe stallen voluit gaan profiteren van de goede melkprijs.

Kortom, de vooruitzichten voor de aardappeltelers zijn redelijk goed. Dat laat echter onverlet dat voor een maximaal profijt de verschillende afzetmogelijkheden serieus vergeleken moeten worden.

In Boerderij Akkerbouw nr. 26 duiken we in het contract (pagina A12), waarmee Aviko Potato akkerbouwers verleidt om wat zetmeelaardappelen in te wisselen voor vlokkenaardappelen. Aviko heeft een vlokkenfabriek in Warffum (Gr.) en Oostrum (L.). We laten zien dat de zekere €92 per ton in het Aviko-contract niet altijd beter is dan de minder zekere €70 die Avebe betaalt.

Het is taaie materie. Bij een goede afweging komt veel kijken en niet alles wijst eenduidig één kant op. Wat moet je bijvoorbeeld voor de uitschuurlijn rekenen? Niets of hooguit de elektriciteit, omdat je die spullen toch al hebt staan? Of sla je de kosten evenredig om op alle aardappelen die erover gaan? Of in hoeverre laat je als coöperatielid meewegen dat Avebe het best rendeert als alle leden er al hun aardappelen heen brengen? En wat is gemak je waard?

In gelijke situaties kunnen telers verschillend kiezen; daar is niets mis mee. Waar wel wat mis mee is, is kiezen op basis van puur de contractprijs.

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin