AkkerbouwNieuws

Syngenta ontwikkelt zaadcoating tegen aaltjes

Dobieszów – Zaad- en chemieconcern Syngenta gaat bietenpillenzaad ontwikkelen waarvan de zaadcoating een nematicide en fungicide bevat om de kans op aaltjes- en rhizoctoniaschade te verkleinen.

Dat maakte de fabrikant vorige week bekend op Beet Europe in Polen. Een zaadcoating met een insecticide is al jaren gemeengoed, maar de coating voorzien van een nematicide en fungicide is een nieuwe ontwikkeling.

Syngenta zet in op een driewegbescherming tegen bietencystenaaltjes en rhizoctonia. Dat houdt in: tolerant zaad, zaadcoating met nematicide en fungicide en grondbehandeling met granulaat en fungicide. Tolerante en resistente rassen onderdrukken de aaltjes en rhizoctonia pas goed na de wortelvorming. Daarvoor, in de kiem- en wortelfase kunnen de aaltjes en rhizoctonia toch schade aanrichten. Maar door het tolerante zaad te voorzien van een zaadcoating met nematicide en fungicide, worden de aaltjes en de schimmel ook in de beginfase onderdrukt. Een grondbehandeling en bespuiting geven daarnaast nog eens extra bescherming, maar daarover kon Syngenta nog niet veel vertellen, omdat die middelen nog in ontwikkeling zijn.

Het nematicide in de zaadcoating heet Clariva en heeft als actieve stof clamythromycin. Dit krijgt eind dit jaar een toelating in de VS en waarschijnlijk medio 2018 in de EU. De zaadcoating tegen rhizoctonia bevat het middel Vibrance op basis van de actieve stof sedaxane. Dit zaadontsmettingsmiddel kreeg in 2011 al een toelating in granen in Argentinië. De EU-toelating wordt in 2016 verwacht.

Beheer
WP Admin