AkkerbouwOpinie

Suikerriet planten

Door de droogte is hier nauwelijks wintergraan gezaaid. Suikerriet is het noodgewas.

Het heeft hier in Paraguay lange tijd niet geregend. Daardoor zijn hier in de regio nauwelijks tot geen wintergranen gezaaid. De meeste mensen planten daarom nu maar suikerriet in. Hoewel dat best als noodgewas doorgaat, klinken al weer geluiden dat ook dit gewas het dit jaar niet zal doen. Don Pablo, de teler tegen wie iedereen in deze regio op ziet vanwege zijn kennis en jarenlange ervaring, verwacht echter geen problemen. Het gewas heeft geen last van nachtvorst en door de droogte zal het onkruid dit jaar geen probleem opleveren. Na de winter gedijt het prima, verwacht hij.

Zwaar werk in korte tijd

Planten van suikerriet is zwaar werk dat in een korte periode gebeuren moet. Een goede grondbewerking is belangrijk, maar dat geldt voor ieder gewas voor de contante verkoop. Het zaaibed moet niet te fijn zijn, het zaad wordt in voren geplaatst. Alhoewel zaad trouwens geen goed woord is. Er worden stammen van bestaand suikerriet gepoot. Dat moet eerst gekapt worden, dan vervoerd op wagentjes waarvan het gemakkelijk in de voren geplaatst kan worden. Daarna moet de stengel op lengte gekapt worden, zodat drie tot vier wervels boven de grond blijven. Tot slot gaat de voor handmatig dicht met de hak. Tenminste, zo gaat het hier (zie foto’s). Er zijn wel arbeidsbesparende machines en halfmechanische planters op de markt. Maar arbeid is hier nog goedkoper dan machines.

Hopen op regen

Hopelijk maakt regen snel een eind aan deze ongekende droogte die de wereld op dit moment teistert. Dan zal het suikerriet snel groeien een veel opbrengen.

Hasta la proxima.

Beheer
WP Admin