Oogst van koolzaad in 2023 op percelen van Wieger Bosker in Groningen. Het koolzaad na de oogst meteen geleverd aan graanhandel Buseman in Scheemda. Foto: Koos van der Spek AkkerbouwNieuws

Subsidie voor ontwikkeling koolzaadverwerking

Het project Koolzaad 2.0 krijgt ruim 7 ton subsidie om technologie te ontwikkelen voor de verwerking van koolzaad. De steun komt van de provincies Gelderland en Overijssel, het Rijk en de Europese Unie. Bedoeling is dat er uiteindelijk nieuwe productieketens ontstaan.

Het hele gewas moet benut worden om koolzaadteelt en verwerking rendabel te krijgen. In dit project ligt de focus op vier lijnen: olie, eiwit en vezels voor menselijke consumptie en stro, bestemd voor gebruik als biobased bouwmateriaal. Ook is teeltonderzoek onderdeel van het project. Koolzaad past goed in het bouwplan.

Koolzaad 2.0 is een samenwerking van boerencoöperatie Colzaco uit Schalkhaar en het Foodatelier in Enschede. Daarnaast zijn er nog twee bedrijven uit de regio bij betrokken.