Foto: Frans Uijlenbroek AlgemeenNieuws

Kleinere veestapel helpt klimaat niet, blijkt uit Europese studie

Inkrimping van de veestapel heeft wel effect op het verminderen van de uitstoot van ammoniak en nitraat, maar draagt nauwelijks bij aan het verminderen van broeikasgassen. Dat blijkt uit een studie van het Joint Research Centre (JRC) van de Europese Commissie, waarvan de uitkomsten vrijdag 9 december bekend worden gemaakt.

JRC zette een aantal scenario’s naast elkaar en keek wat de gevolgen daarvan zijn. Een scenario gaat uit van maximaal 2 grootvee-eenheden per hectare, een ander scenario van maximaal 1,4 grootvee-eenheden.

Veedichtheid neemt in beide scenario’s af

De veedichtheid en de omvang van de Europese veestapel neemt in beide scenario’s af, de impact op de varkenshouderij en de pluimveehouderij zal groter zijn dan op graasdieren. De effecten verschillen regionaal veel. In Nederland zou zo’n maximaal aantal gve per hectare tot een vermindering van de nitraatverliezen tot 70% kunnen leiden, in België tot 50%.

Echter; de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen zal beperkt zijn doordat in andere delen van de wereld de uitstoot toeneemt.

Prijzen dierlijke producten nemen toe

Een van de bijeffecten is dat de prijzen van dierlijke producten zullen toenemen en de export ervan naar buiten de EU afneemt. Ook de consumptie van dierlijke producten neemt af, met een groter effect op de vleesproductie en -consumptie dan op zuivel.

Lees meer over het stikstofbeleid

Reacties

    1. @Min DC voorlichting De studie staat online op de site van de Europese Commissie (zoek op EU Agricultural Outlook): (vanaf pagina 48).

  1. Een ‘ what if’ artikel.
    De vleesconsumptie en zuivelconsumptie wil men gewoon dictatiriaal naar beneden schroeven in de EU. Niet goedschiks , dan maar kwaadschiks. In elk geval denkt men niet na over de gevolgen, dat de aarde er geen drol mee opschiet.
    De aarde heeft geen last van de vlees en zuivelconsumptie. Dat wil de groenen je alleen laten geloven. Maar het gaat hun alleen om macht. De macht dat jij doet wat zij willen. En angstzaaierij. Verder niet.
    Gewoon rustig doorgaan waar je mee bezig bent. We leven in rara tijden. Vooral tijdens van onderdrukking. De democtratie is omvergeholpen. Nu nog honger en dan hebben we de burgers waar we ze willen hebben.

Beheer
WP Admin