Premium
Strokenteeltperceel op de Boerderij van de Toekomst van WUR in Lelystad (Fl.). De strategie is zo min mogelijk spuiten. - Foto: Mark Pasveer AkkerbouwAchtergrond

Strokenteelt: grote kennisbehoefte én veel uitdagingen

Reacties

  1. zelfs met het gebruik van gps-rtk zal de grond binnen afzienbare tijd besmet zijn met diverse aaltjes en schimmels.
    met de rotatie staan de gewassen wel telkens op dezelfde strook, maar als je aardappelen hebt op de ene strook en 2 jaar daarna aardappelen op de strook er naast, lopen de nemathoden door de grond naar de andere strook.
    de grens van de stroken worden het probleem.
    hetzelfde met witrot of stengelaal, de grond mag al niet iets verwaaien of verstuiven want je krijgt grote problemen. de beste kering is een sloot, daar gaan aaltjes niet doorheen.
    maar om nu

  2. Het idee van stroken teelt zoals de boeren op de Esgronden jaren hebben gedaan lijkt prachtig en geeft een leuk beeld voor de toerist. Helaas blijkt uit bovenstaand artikel dat zoveel extra papier / computer werk bij komt kijken om aan alle door de overheid gstelde eisen te voldoen, dat er minimaal 1 kantoormedewerker nodig is voor een landbouwbedrijf van de toekomst. Wetende dat de fysieke opbrengsten niet echt stijgen en de kosten nauwelijks zullen dalen komt het boereninkomen onder druk te staan en de voedselzekerheid wordt door dit systeem niet verbeterd eerder verslechterd. Is dit wat de toekomstige mens wil?? Of moeten we als boer stoppen en alles in containers onder dak produceren??

  3. Minder opbrengsten en meer kosten. Tel daar extra sores bij op en dan weet je dat boeren stoppen als de subsidieruif leeg is.

Beheer
WP Admin