Een handvol zilveruien.</p> <p><em>Foto: Mark Pasveer</em> AkkerbouwNieuws

Straf zilveruienkartel in hoger beroep bevestigd

De zilveruienbedrijven Onion Products Onion Sets, TOP Cultures France, M. Maas Kruiningen, Steketee Yerseke, A.C. Mosselman, Handelmaatschappij Kesselaar, Agpro Onions en Rijk Onion Sets zijn terecht bestraft voor het vormen van een kartel. Dat oordeelt het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) in hoger beroep.

Het CBB bevestigt hiermee een eerdere uitspraak van de rechtbank in Rotterdam.

Het gaat om afspraken over teeltareaal, verkoopprijzen en het gezamenlijk optrekken om concurrenten uit de markt te houden. Het kartel heeft volgens de Autoriteit Consument en Markt (ACM) bestaan van 1998 tot 2010. Het begon met de oprichting van de coöperatie Silverskin Growers. Niet alle partijen waren vanaf het begin betrokken bij de afspraken.

Bezwaar tegen boetes

Bij het opleggen van de boetes is uitgegaan van de omzet van de bedrijven in Nederland en de rest van de Europese Unie. ACM legde aanvankelijk boetes op die opliepen tot meer dan €6 miljoen. De rechtbank haalde daar €1 miljoen vanaf.

Alle 7 bedrijven maakten bezwaar tegen de straffen van  de ACM, maar 3 ervan hadden te laat bezwaar gemaakt. Dat is zowel door de Rotterdamse rechtbank als door het CBB al in 2013 en 2014 uitgesproken. De oorspronkelijke boetes die ACM had opgelegd zijn voor die 3 bedrijven gehandhaafd.

Beheer
WP Admin