Een forumdiscussie bij de aftrap van de landbouwmechanisatiebeurs Eima in Bologna. Foto: Eima MechanisatieNieuws

Stemming landbouwbeurs Eima bedrukt door dreigende importheffing VS

De stemming op de Italiaanse landbouwmechanisatiebeurs Eima in Bologna is bedrukt door de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen. Die kan grote gevolgen hebben voor de Europese agribusiness, concluderen afgelopen vrijdag deelnemers aan een discussieforum met vertegenwoordigers van de business en een aantal Italiaanse leden van het Europees Parlement. De beurs trapte afgelopen vrijdag af en duurt van 6 tot en met 10 november.

Importtarieven en nieuwe milieurichtlijnen kunnen een sector als die van agrifood sterk raken, vreest Paolo De Castro, voorzitter van Filiera Italia, een organisatie van Italiaanse voedingsbedrijven. De Europese agrofoodsector is goed voor een totale export van €200 miljard. De Castro legt een verband met de Europese Green Deal, die als doel heeft de Europese landbouw te verduurzamen. “Europa is de weg van de Green Deal ingeslagen en de vraag die we onszelf vandaag moeten stellen is of het mogelijk zal zijn deze te verzoenen met de doelstellingen van de regering-Trump.” Als dat niet zo is, ontstaat een ongelijk speelveld tussen de Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten (VS).

Ongelijk speelveld en handelsbelemmeringen

Politici en ondernemers vrezen niet alleen een ongelijk speelveld tussen de VS en de EU. Groter nog is de angst voor handelsbeperkingen, zoals hogere invoertarieven op producten van de Europese food- en agrisector. Naar verwachting gaat de regering-Trump de importtarieven verhogen. Tegelijk dreigt de VS Europese landen tegen elkaar uit te spelen, verwachten deelnemers aan de discussie.

De Italiaanse europarlementariër Carlo Fidanza ziet kansen voor Italië om bepaalde Amerikaanse tarieven te ontlopen. Hij wijst erop dat in de eerste regeerperiode van Trump de tarieven erg selectief werden toegepast. Italië wist voor zichzelf een speciale positie te creëren, waardoor de schade meeviel.

Medeparlementariër Dario Nardella wijst op het gevaar van onderlinge verdeeldheid en op het risico dat verschillende EU-landen tegen elkaar uitgespeeld worden. “Het enig effectieve bilateralisme is tussen de EU en de VS, niet tussen de VS en aparte landen”, zei hij.

Banken uiten zorgen

De zorgen over nieuwe handelsbarrières en geopolitieke strijd leven niet alleen in Italië en zeker niet alleen in de agrifoodbusiness. Zorgelijke geluiden komen ook van De Nederlandse Bank (DNB) en de Europese Centrale Bank (ECB). DNB deed maandag een oproep aan financiële instellingen om nadrukkelijker te letten op risico’s die zij lopen door geopolitieke spanningen. “Er is sprake van protectionisme, fragmentatie en blokvorming. Dat kan voor financiële instellingen op verschillende manieren gevolgen hebben”, aldus DNB-directeur toezicht Steven Maijoor op een persconferentie waar het ANP bij was.

Luis de Guindos, vicepresident van de ECB, is bang dat de plannen voor heffingen de wereldhandel zullen verstoren en de Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau vreest een handelsconflict tussen de VS, China en de Europese Unie.