Partner
AlgemeenPartner

Stel registreren van je landbouwvoertuig niet uit!

Het online registreren voor €18 van trekkers, rijdende werktuigen (ook wel motorrijtuigen met beperkte snelheid of MMBS genoemd) en getrokken materieel is nog maar een paar weken mogelijk. Vanaf 1 januari 2022 mogen alleen geregistreerde (land)bouwvoertuigen nog de openbare weg op.

Die openbare weg omvat meer dan menigeen denkt. Het eigen erf of bedrijfsterrein valt daaronder, zelfs als er een slagboom voor zit. Ook bij het oversteken van de weg en het rijden door de berm rijd je over de openbare weg. Denk dus goed na of je je voertuig moet registreren. Je wilt immers vanaf 1 januari niet voor nare verrassingen komen te staan.

Registreren is simpel

Het online registreren is eenvoudig als je vooraf de juiste voertuiggegevens verzamelt, zoals:

  • merk
  • type
  • handelsbenaming
  • chassisnummer (ook wel Voertuig Identificatie Nummer of VIN genoemd)
  • bouwjaar

Op de RDW-website vind je informatie en hulp voor het vinden van deze gegevens. Op onze website vind je ook een hulpformulier. Als je dit uitprint en meeneemt naar het voertuig om in te vullen, is registreren daarna zo gepiept.

Geen kentekenbewijs? Niet de weg op

Heb je het kentekenbewijs niet op 1 januari ontvangen, dan mag je de weg niet op met je voertuig. Alle reden dus om de registratie nu te regelen. Hoe langer je registreren uitstelt, hoe meer kans dat je het kentekenbewijs niet op tijd ontvangt. Door het toenemende aantal aanvragen tot registratie is de kans aanwezig dat de wachttijden bij RDW oplopen.

Vier wielen? Check met keuzehulp!

De meeste mensen weten inmiddels wel dat tractoren en aanhangwagens geregistreerd moeten worden. Onder de categorie rijdende werktuigen vallen ook voertuigen die in de agrarische sector gebruikt worden. Denk aan maaidorsers, rooimachines, graafmachines en shovels. Maar ook heftrucks, en zelfs quads en grote zitmaaiers kunnen registratieplichtig zijn.

De kans is groot dat je een voertuig moet registreren als het:

  • nog geen kenteken heeft
  • wielen en een motor heeft
  • op de openbare weg komt en harder rijdt dan 6 km/u

Wil je het zeker weten? Check dan deze handige keuzehulp die je helpt om vast te stellen of je moet registreren.

Wat moet je doen vanaf 1 januari 2022?

Heb je het kentekenbewijs nog niet ontvangen, wacht dan totdat je hebt hebt gekregen voordat je met het voertuig de weg op gaat. Heb je de registratie helemaal nog niet geregeld, maar is je voertuig wel registratieplichtig? Dan mag je er dus niet de weg mee op.

Wil je een niet-geregistreerd maar wel registratieplichtig voertuig verkopen? Dan is dat vaak minder interessant voor kopers. Die kopen liever een voertuig dat al is geregistreerd. Want registreren kan weliswaar alsnog, maar daarvoor moet je wel naar één van onze keuringsstations voor een keuring. De kosten hiervan zijn minimaal €140. Dus bespaar jezelf kosten en kopzorgen en registreer nu je voertuig!

Onder de categorie rijdende werktuigen vallen ook voertuigen die in de agrarische sector gebruikt worden, zoals deze shovel. - Foto: RDW
Onder de categorie rijdende werktuigen vallen ook voertuigen die in de agrarische sector gebruikt worden, zoals deze shovel. - Foto: RDW
Beheer
WP Admin