AkkerbouwAchtergrond

Start spruitkoolseizoen smaakt naar meer

De eerste vier weken van het nieuwe spruitenseizoen karakteriseren zich door mooie prijzen op een niveau van 70 tot 80 cent per kilo. Tussen 15 en 20 augustus werden de eerste spruiten geplukt.

Bij ZON fruit & vegetables kwamen op 21 augustus de eerste spruiten voor de klok. De A-spruiten gingen voor 83 cent per kilo van de hand. Vanaf toen tot aan 10 september ligt het prijsniveau voor de A’tjes gemiddeld op 70 cent. Vanaf begin september komen er op ZON ook B-spruiten voor de klok. De prijs voor die sortering lag tussen 69 tot 73 cent.

Sortering D I-1

Bij The Greenery is het vooral de sortering D I-1 in klein poolfust wat de klok slaat. Vanaf 21 augustus tot en met 10 september werd voor die spruitjes gemiddeld 80 cent geklokt. In de laatste week van augustus werden nog prijzen van (ruim) boven de euro gehaald, maar met het toenemen van de aanvoer zitten dergelijke prijzen er sinds begin september niet meer in. Wel wordt regelmatig ruim 80 cent aangetikt. De wat onregelmatige aanvoer van A-spruiten komt gemiddeld op 65 cent uit.

(Middel)grove spruiten goed betaald

Geluiden uit de praktijk laten weten dat de (middel)grove spruiten ‘echt goed’ betaald worden en dat de A’tjes en D’tjes wat goedkoper zijn omdat er daar genoeg van zijn. Dat komt omdat veel telers al aan het plukken zijn in nog vrij jonge gewassen. Het seizoen verloopt tot nu toe naar volle tevredenheid.

Droogte speelt telers parten

Teelttechnisch gezien speelde de droogte sommige telers parten. Dat betekent dat op percelen waar niet of te weinig beregend kon worden, de planten in lengtegroei zijn achter gebleven. Dat uit zich nu bij de vroegste spruiten in lagere producties. De latere rassen hebben nog groeitijd, maar het is de vraag of die nog helemaal op lengte zullen komen.

Ook heeft de koolvlieg in de spruiten hoog in het gewas toegeslagen. Dat betekent meer werk op het veld en extra sorteerwerk voor telers die geen leesunit op de plukmachine hebben. Ook pleit het voor een nieuw middel dat dit insect in die groeifase goed bestrijdt.

Prognose: stijgende aanvoer en lagere prijzen.

Beheer
WP Admin