Premium
Veehouders kunnen meer gevoel krijgen bij hun grond door op verschillende percelen een gat te graven. - Foto: Jan Willem van Vliet RundveeAchtergrond

Grasland troef voor een betere bodemkwaliteit

Reacties

  1. Ik zou toch graag diegene die een slechtere grond willen verbeteren een hart onder de riem willen steken. Het kan namelijk wel, de praktijk heeft daar voorbeelden van. Het lastige is dat de kost voor de baat uit gaat, het is niet iets wat je even doet, het is een traject van veel jaren. Ik heb met studiegroepen percelen naast elkaar vergeleken. Percelen van boeren die vooral op de koeien en zware mechanisatie gericht waren en aan de andere kant van het hek boeren die de bodem centraal stellen. Dan kun je werelden van verschil tegen komen. Je stapt dan in april van een volop ontwikkelend perceel over de draad naar een nat en nog maar traag startend perceel. Op exact dezelfde grondsoort. Maar dan heb je het wel over een verschil wat in een jaar of 20 is ontstaan. Maar ik ben het eens dat elke grond een bandbreedte heeft. Van een marathonloper kun je geen worstelaar maken.

  2. Volgens meester Van de Weg komt 50% van het inkomen bij melkveehouders uit de grond en 25% uit de koeien. Boeren op goede grond geeft een geweldige voorsprong. Volgens mijn franse buurman verdient een slechte boer op goede grond meer dan een goede boer op slechte grond. Mijn vader zag zwaardere/ betere mry koeien op zwaardere zandgronden zoals in land van cuyk, oirschot en st oederode. Jammer dat je slechte grond niet goed kunt maken. Anders had je geen slechte gronden meer want boeren proberen het al eeuwen. Dat adviseurs er geld mee willen verdienen is niet goed.

Beheer
WP Admin