Foto: Michel Velderman AkkerbouwNieuws

Standaard voor internationale zaadhandel stap dichterbij

De internationale zaadhandel heeft overeenstemming bereikt over een nieuwe standaard voor de handel in zaaizaad. Dat meldt de International Seed Federation (ISF).

De ISF gaat de standaard inbrengen in de discussie over nieuwe richtlijnen voor de internationale zaadhandel. Die wordt gevoerd binnen de International Plant Protection Convention (IPPC), waar 183 landen lid van zijn. Deze discussie is al bezig sinds 2008. De landen willen afspraken maken over welke eisen importerende landen kunnen stellen aan zaaizaden die hun land binnenkomen.

De ISF zelf telt 7.500 leden uit 70 landen. Secretaris-generaal Michael Keller is blij dat de ISF een eigen standaard heeft ontwikkeld. “Dit is een belangrijke stap naar een geharmoniseerd phytosanitair beleid, hetgeen de handel in zaad bevordert. Dit is essentieel voor de veredeling van nieuwe rassen en de beschikbaarheid van ziektevrij zaad van hoge kwaliteit.”

Standaard wordt op 27 mei gepresenteerd

Het duurt volgens de ISF anderhalf jaar om de nieuwe standaard ingevoerd te krijgen bij de eigen leden. De standaard wordt gepresenteerd op 27 mei op het ISF World Seed Congress in de Hongaarse hoofdstad Boedapest.

Beheer
WP Admin