Archieffoto van bietenoogst in Frankrijk. - Foto: Henk Riswick AkkerbouwNieuws

Staking brandstofsector treft Franse boeren

De voortdurende staking bij de raffinaderijen van grote brandstofbedrijven als TotalEnergies en ExxonMobil zorgt ook bij de Franse boeren voor steeds meer problemen.

Doordat ze nauwelijks of geen gebruik kunnen maken van hun trekkers en andere machines, komt het oogsten van bieten en aardappelen en het zaaien van de wintergewassen in gevaar. De staking breidde zich dinsdag uit naar onder andere de transportsector, waardoor ook de bevoorrading van winkels in gevaar kan komen.

De staking leidt er niet alleen toe dat veel tankstations in Frankrijk leeg zijn, ook krijgen boeren geen diesel geleverd. “Er ontstaan spanningen in verschillende delen van het land, vooral in regio’s waar nog geoogst moet worden of waar wintertarwe of -gerst gezaaid moet worden. Als we niet snel kunnen zaaien, komt de beschikbaarheid van graan en dus van brood in 2023 in gevaar”, aldus de boerenbond FNSEA.

Tanks maaidorsers afgetapt

In de regio Oise zijn bijvoorbeeld al meer dan 120 boerenbedrijven in moeilijkheden geraakt, aldus voorzitter Régis Desrumeaux van de regionale afdeling van de FNSEA. “Als er niet snel brandstof komt, komt al het werk stil te liggen. Soms krijgen boeren 1.000 liter geleverd, maar dat is net genoeg voor twee dagen werk bij de bietenoogst.” Andere boeren hebben de tanks van de maaidorsers afgetapt om de trekkers een paar dagen te kunnen laten draaien. De regering heeft eerder toegezegd dat de bietenindustrie voorrang krijgt bij de levering van brandstof, maar daar blijkt in de praktijk weinig van terecht te komen.

Beheer
WP Admin