Foto: Mark Pasveer AlgemeenNieuws

Staghouwer versoepelt regels biologisch veevoer

De biologische varkens- en pluimveehouderij krijgt toestemming om een deel van het veevoer uit niet-biologische grondstoffen te laten bestaan.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bevestigt dat het tegemoetkomt aan een verzoek van Bionext, de koepel van biologische bedrijven.

Bionext riep het ministerie eerder op tijdelijk toestemming te verlenen voor de verwerking van niet-biologische grondstoffen in biologisch veevoer, vanwege het tekort aan biologische grondstoffen, met name uit Oekraïne.

Eigen regeling Nederland

In de raad van Europese landbouwministers is over het dreigende tekort gesproken. De verwachting is dat de Europese Commissie met een regeling komt. Nederland heeft nu alvast een eigen regeling getroffen.

Door het tekort aan biologische grondstoffen dreigden biologische veehouders de regels voor de biologische houderij te moeten overtreden. Om die reden diende Bionext in maart een verzoek  in bij minister Henk Staghouwer (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) om tenminste 5% gebruik van niet-biologische in biologisch veevoer toe te staan voor pluimvee en varkens.

Afhankelijk van Oekraïne

De Europese wetgeving schrijft voor dat biologische boeren vanaf 2022 geen gangbare grondstoffen meer in het voer mogen verwerken. Voorheen was nog 5% gangbare grondstoffen toegestaan.

De Nederlandse biologische sector is voor de aanvoer van zonnebloemzaadschilfers, graan en mais voor een groot deel afhankelijk van invoer uit Oekraïne.

Reacties

  1. Hiermee krijgt de handel meer aanbod van Biologisch voedsel waarmee de burger weer eens een oor wordt aangenaaid. het lijkt erop dat de politiek om zijn zin te krijgen de spelreges aanpast tijdens de wedstrijd, die ze kennelijk niet kunnen winnen zonder sjoemelen.

  2. Pluimveehouders die de kippen binnen moeten houden mogen nu natuurlijk ook verkopen als vrije uitloop. Dat ophokken is ook overmacht.

    1. Corrupt zootje. Biologisch is Biologisch, wij moeten ook zelf onze problemen oplossen. En bij ons worden de regels ook niet ineens versoepeld. Maar ja de politiek stelt alles in het werk om het in de benen te houden.

Beheer
WP Admin