Foto: Mark Pasveer BoerenlevenAchtergrond

Stabiel inkomen met zonnepanelen en windmolen

Met zonnepanelen en een windmolen is het bedrijf verzekerd van een stabiel inkomen en van risicospreiding. Maar de koeien staan voorop en dat blijft ook zo.

Jan Pieter (46) en Margaretha (43) van Tilburg runnen in Hellum (Gr.) Zandhoeve Holsteins. Ze hebben 155 melk- en kalfkoeien en 70 stuks jongvee op 120 hectare. - Foto's: Mark Pasveer

Jan Pieter (46) en Margaretha (43) van Tilburg runnen in Hellum (Gr.) Zandhoeve Holsteins. Ze hebben 155 melk- en kalfkoeien en 70 stuks jongvee op 120 hectare. – Foto’s: Mark Pasveer

Zandhoeve Holsteins

Jan Pieter (46) en Margaretha (43) van Tilburg runnen in Hellum (Gr.) Zandhoeve Holsteins. Ze hebben 155 melk- en kalfkoeien en 70 stuks jongvee op 120 hectare. Ze bewerken 85 hectare gras, 16 hectare snijmais, 7 hectare tarwe en 4,5 hectare veldbonen en ruilen grond met akkerbouwers. Het rollendjaargemiddelde is 9.200 liter, met 4,09% vet en 3,47% eiwit. Op het bedrijf staan twee EAZ-windmolens, waarvan één van de dorpscoöperatie. Van Tilburg heeft 1.140 zonnepanelen: 1.000 panelen voor het leveren van stroom aan het net, 80 voor eigen gebruik en 60 voor de dorpscoöperatie.

Jan Pieter en Margaretha van Tilburg beurden in 2020 € 535.000 melkgeld. Hun neventak leverde € 23.000 op. “De koeien staan voorop. Dat blijft ook zo. Een neventak mag nooit ten koste gaan van de hoofdactiviteit”, zegt Jan Pieter.

De melkveehouders willen graag zo duurzaam mogelijk werken. In 2014 namen ze een energiezuinige ligboxenstal in gebruik. Ze zetten volop in op innovatieve melkkoeltechnieken, warmteterugwinning en een energiezuinig lichtplan. De afgelopen jaren investeerden ze in zonne- en windenergie en werden ze energieproducent. “Deze investeringen leveren financieel voordeel op. Bovendien heb ik er een goed gevoel bij.”

De melkveehouder wil graag zelfvoorzienend zijn. Zelf stroom opwekken en minder brandstoffen gebruiken; Van Tilburg krijgt er een kick van. Hij is duidelijk op de ‘energiezuinige tour’, zoals hij het zelf omschrijft. “Ik wil efficiënt en energiezuinig produceren. Dat is voor een deel idealistisch. Maar als het geld zou kosten dan zou ik het niet doen.”


Lees verder onder de foto‘s. Swipe voor meer foto‘s.

 • Het bedrijf produceert energie maar de koeien blijven de hoofdtak.

  Het bedrijf produceert energie maar de koeien blijven de hoofdtak.

 • Van Tilburg wil met het telen van onder meer voederbieten, veldbonen en tarwe de krachtvoerkosten verlagen van 8 naar 3 cent per kilo melk.

  Van Tilburg wil met het telen van onder meer voederbieten, veldbonen en tarwe de krachtvoerkosten verlagen van 8 naar 3 cent per kilo melk.

Amper extra werk

Van Tilburg heeft amper extra werk van zijn neventak. De zonnepanelen en de windmolens; hij heeft er sinds de ingebruikname weinig omkijken meer naar. “De meeste tijd zat in de voorbereidingen”, zegt hij, refererend aan het uitzoekwerk en het aanvragen van subsidies. De melkveehouder maakt daarbij gebruik van de kennis van energieadviseur Rob Jacobs. “We werken al jaren samen en maken elkaar sterker. Ik schuif niet alles zomaar op zijn bordje, maar wil zelf ook weten hoe iets werkt.”

Van Tilburg investeerde anderhalf jaar geleden € 260.000 in 1.000 zonnepanelen. Daarmee produceert hij op jaarbasis 260.000 kilowatt aan elektriciteit. De SDE-subsidie is goed voor 11,6 cent per kilowatt, met een looptijd van vijftien jaar. De opgewekte stroom wordt rechtstreeks aan het net geleverd. Van Tilburg raamt de terugverdientijd op elf jaar. “Met een gunstige ligging van het dak was de terugverdientijd acht jaar geweest.”

De EAZ-windmolen levert jaarlijks 30.000 kilowatt op. Van Tilburg investeerde in 2016 zo’n € 40.000 in de molen. De verwachte terugverdientijd is acht tot tien jaar. “De inkomsten van de zonnepanelen en de molen zorgen voor wat risicospreiding. Ik ben iets minder afhankelijk van de koeien en heb er een stabiel inkomen bij.”

 • De 1.000 zonnepanelen produceren op jaarbasis 260.000 kilowatt aan elektriciteit. De SDE-subsidie is goed voor 11,6 cent per kilowatt, met een looptijd van 15 jaar.

  De 1.000 zonnepanelen produceren op jaarbasis 260.000 kilowatt aan elektriciteit. De SDE-subsidie is goed voor 11,6 cent per kilowatt, met een looptijd van 15 jaar.

 • Het rollendjaargemiddelde is 9.200 liter, met 4,09 % vet en 3,47 % eiwit.

  Het rollendjaargemiddelde is 9.200 liter, met 4,09 % vet en 3,47 % eiwit.

Dorpsbewoners profiteren mee

De melkveehouder laat de inwoners van het dorp Hellum meeprofiteren van de neventak op zijn bedrijf. Een van de twee windmolens en 60 zonnepanelen zijn eigendom van de dorpscoöperatie. “De leden betalen opstalrecht en profiteren van belastingvoordeel voor het opwekken van stroom”, aldus Van Tilburg. Het is een stukje ‘license to produce’. De waardering die de melkveehouder krijgt van zijn dorpsgenoten doet hem goed. “Positieve reacties uit de omgeving zijn natuurlijk fijn. Het was voor ons daarom ook een bewuste keuze om niet aan mestvergisting te beginnen.”

Van Tilburg wijst de komst van een nog grotere windmolen niet bij voorbaat van de hand. Belangrijke voorwaarde is wel dat het dorp kan en wil meeprofiteren van zo’n molen. “Het laatste wat ik wil is de lokale bevolking tegen me in het harnas jagen.”

Bedrijf en woning van het gas af

Het bedrijf én de woning van Van Tilburg zijn volledig van het gas af. De warmte die vrijkomt bij het koelen van de melk wordt gebruikt om het woonhuis te verwarmen. Van Tilburg investeerde ook in mestkoeling, als extra warmtebron. De warmte die vrijkomt tijdens het koelproces, wordt hergebruikt. Het koelen van mest leidt bij Van Tilburg tot een forse methaanreductie van 50%. “De eerste onderzoekresultaten bij ons zijn zeer positief, maar er is vervolgonderzoek nodig. De potentie van mestkoeling is in ieder geval aangetoond.”

De mestmixers op het melkveebedrijf draaien op stroom, evenals de shovel. Natuurlijk staat er met een Kia Niro ook een elektrische auto voor de deur. De quad draait nog wel op benzine. “Een elektrische quad kost € 20.000. Dat is me nog te duur”, aldus Van Tilburg, die bij z’n energiezuinige investeringen optimaal gebruikt maakt van subsidiemogelijkheden.

 • Het bedrijf en de woning van Van Tilburg zijn volledig van het gas af. De warmte die vrijkomt bij het koelen van de melk wordt gebruikt om het woonhuis te verwarmen.

  Het bedrijf en de woning van Van Tilburg zijn volledig van het gas af. De warmte die vrijkomt bij het koelen van de melk wordt gebruikt om het woonhuis te verwarmen.

 • Met een app weet Van Tilburg op elk moment hoe de energieproductie ervoor staat.

  Met een app weet Van Tilburg op elk moment hoe de energieproductie ervoor staat.

Leergeld betaald

De melkveehouder raadt collega-boeren aan om vooral bij elkaar informatie in te winnen over (energie)investeringen. Ga goed na wat er te koop is en weeg verschillende opties af, zo zegt hij. “Leg je oor niet alleen bij adviseurs te luister, zeker niet als je zelf wordt benaderd door een subsidieadviseur.”

Van Tilburg betaalde zelf ook leergeld. Bij de investering in de EAZ-windmolen liep hij € 22.000 subsidie voor Jonge Landbouwers mis. “Het was aanvankelijk niet helemaal duidelijk of de windmolen binnen die subsidieregeling paste. Uiteindelijk bleek dat wel het geval. Toen had ik molen net gekocht, één dag te vroeg. Ik heb geen spijt van de investering, maar die molen had een stuk goedkoper gekund.”

 • Margaretha met de kinderen op het erf. De zon schijnt, de zonnepanelen draaien op volle toeren.

  Margaretha met de kinderen op het erf. De zon schijnt, de zonnepanelen draaien op volle toeren.

 • Inwoners van het dorp Hellum profiteren mee van de neventak. Een van de twee windmolens en 60 zonnepanelen zijn eigendom van de dorpscoöperatie. De leden betalen opstalrecht en krijgen belastingvoordeel.

  Inwoners van het dorp Hellum profiteren mee van de neventak. Een van de twee windmolens en 60 zonnepanelen zijn eigendom van de dorpscoöperatie. De leden betalen opstalrecht en krijgen belastingvoordeel.

Trekker op waterstof triggert

Het thema energie laat de melkveehouder niet meer los, zoveel is wel duidelijk. “We zijn ermee begonnen en gaan ermee door. Het blijft jeuken om naar nieuwe oplossingen te zoeken. Zo volg ik de opkomst van waterstof ook op de voet. Het duurt nog wel even voordat we hier een trekker op waterstof hebben, maar de gedachte eraan triggert me zeker.”

Van Tilburg heeft een passie voor energie ontwikkeld. De koeien houden echter prioriteit. Met de investering in nieuwe activiteitmeters wil hij de vruchtbaarheid verbeteren en het aantal inseminaties terugdringen. Daarnaast wil hij met het telen van onder meer voederbieten, veldbonen en tarwe de krachtvoerkosten verlagen van 8 naar 3 cent per kilo melk. Zijn drang naar duurzaam én zelfvoorzienend blijft nu eenmaal groot.


Rond Pasen publiceert Boerderij.nl meerdere succesverhalen en adviesartikelen over verbrede landbouw.
Lees ook: De gestage opmars van de neventak
Bekijk oude foto‘s: Begin verbreding: tent in de tuin en kalfjes aaien
Advies: Zo begin je een neventak
Reportage: Bed & Breakfast zorgt voor financiële risicospreiding
Reportage: Kinderdagverblijf uitgegroeid tot volwaardige tak


Beheer
WP Admin