Foto: ANP AlgemeenNieuws

Staat dekt deel kredietverlening Kredietunie

Kredietunie Brabant gaat leningen verstrekken die voor de helft worden gegarandeerd door de staat. Hierdoor kan de Kredietunie geld uitlenen tegen een 2 procentpunt lagere rente.

Het is de eerste Kredietunie die met een garantie van de staat aan de slag kan. Kredietunie Brabant wil overtollig geld bij ondernemingen ‘aan het werk zetten’ bij andere ondernemers.

Daarbij biedt Kredietunie de uitlenende partij een rendement van maximaal 6% terwijl de kredietnemer maximaal 8% betaalt. Kredietnemers moeten Brabantse bedrijven zijn met een omzet tussen € 100.000 en € 10 miljoen omzet of een balanstotaal van € 10 miljoen en tussen de 2 en 50 werknemers. Relatief veel boerenbedrijven en tuinders zitten in deze categorie.

Jaarlijks tien bedrijven financieren

Kredietunie Brabant is in 2014 opgericht met als doel jaarlijks circa tien bedrijven te financieren, die allemaal lid moeten zijn. De organisatie telt naar eigen zeggen circa 100 leden. Het initiatief is een antwoord op de kredietcrisis, die ertoe leidde dat banken terughoudend waren met kredietverlening. Inmiddels zijn banken weer toeschietelijker geworden.

Storm liep het sinds 2014 niet maar Kredietunie denkt dat met de garantiestelling stappen kunnen worden gezet. Banken konden al langer gebruik maken van de borgstellingsregeling.
Kredietunie Brabant is niet de enige kredietunie. Er zijn diverse meestal coöperatieve initiatieven, die landelijk verenigd zijn in een Vereniging van Samenwerkende Kredietunies.

Beheer
WP Admin