Foto: Henk Riswick VarkensNieuws

Spanje vraagt om kalmte in handelsconflict varkensvlees

De Spaanse organisatie voor de varkenssector Interporc vraagt om een ontspanning in de handelsrelaties tussen de EU en China om een conflict over de export van varkensvlees naar China te voorkomen.

Spanje exporteerde vorig jaar 560.500 ton varkensvlees en daarvan gemaakte producten met een waarde van ruim €1,2 miljard naar de Chinese markt en is daarmee op afstand de grootste exporteur in de EU.

Het Chinese ministerie voor handel gaat een anti-dumpingsonderzoek instellen rond varkensvlees uit de EU. Volgens het ministerie ‘komen er grote hoeveelheden goedkoop varkensvlees en varkensproducten op de Chinese markt terecht’. Het onderzoek is een reactie op het besluit van de EU om elektrische auto’s uit China extra te belasten.

Goede relaties behouden

Interporc stelt ‘dat de Spaanse varkensvleesbedrijven volop medewerking verlenen en zich ter beschikking stellen van de Chinese autoriteiten om alle vereiste documentatie te overleggen.’ De organisatie werkt daarbij nauw samen met het ministerie van economische zaken in Madrid dat eveneens op kalmte en onderhandelingen heeft aangedrongen. Interporc citeert ook minister van landbouw Luis Planas ‘dat een handelsoorlog niemand ten goede komt’.

‘’Interporc ondersteunt zijn wens om de goede relaties te behouden. De Spaanse varkenssector en de autoriteiten en ondernemingen in China onderhouden uitstekende relaties die er voor hebben gezorgd dat Spanje de eerste leverancier van varkensvleesproducten aan China is. Die relaties worden gekenmerkt door een absolute transparantie en in dat kader zullen de Spaanse bedrijven ook alle informatie verstrekken die gevraagd wordt.’’

Beheer
WP Admin