De Tsjechische fabrikant SMS CZ levert Golem-graslandrollen met een werkbreedte van 3 en 5,4 meter en een gewicht van maximaal 11,5 ton. De Golem-graslandrollen kun je uitrusten met een zaaiunit met een inhoud van 120 tot 300 liter, die je vanuit de trekkercabine kunt bedienen. - Foto's: SMS CZ MechanisatieNieuws

SMS CZ levert Golem-graslandrollen met werkbreedtes van 3 en 5,4 meter

De Tsjechische machinefabrikant SMS CZ brengt Golem-graslandrollen met een werkbreedte van 3 meter (Golem 300) en 5,4 meter (Golem 540) op de markt. De machines hebben een gewicht van maximaal 11.500 kilo per stuk. In combinatie met diverse accessoires kunnen de graslandrollen verschillende bewerkingen in een keer uitvoeren.

De Golem-graslandrollen zijn uit te rusten met een zaaiunit met een inhoud van 120 tot 300 liter die je vanuit de trekkercabine kunt bedienen. Vooraan de graslandrol zijn er geveerde egalisatiebalken bevestigd welke afzonderlijk in hoogte te verstellen zijn. Daarachter komen de hydraulisch in hoogte verstelbare tweerijige eggen voor het graslandonderhoud.

Gewicht van 11,5 ton met watervulling

De Golem 300 is uitgerust met een enkele rol in een robuuste constructie. Het gewicht van de rol varieert van 2,5 tot 4,5 ton. De Golem 540 heeft een driedelig, hydraulisch opklapbaar frame en is uitgerust met in totaal drie rollen van elk 1,95 meter breed. De afzonderlijke rollen overlappen elkaar gedeeltelijk, zodat de grond over de gehele breedte van de machine wordt bewerkt. De machine weegt tussen 5,5 en 11,5 ton bij volledige uitrusting en met watervulling in de rollen.

Lees verder onder de foto

Naast graslandonderhoud zijn Golem-graslandrollen te gebruiken voor het egaliseren en consolideren van percelen die zijn beschadigd door rundvee, wilde zwijnen of ander wild. De graslandrollen zijn geschikt voor het aandrukken van de graszode, verwijderen van mos of andere onkruiden, beluchten van velden, inzaaien van grasmengsels en verspreiden van meststoffen.
Naast graslandonderhoud zijn Golem-graslandrollen te gebruiken voor het egaliseren en consolideren van percelen die zijn beschadigd door rundvee, wilde zwijnen of ander wild. De graslandrollen zijn geschikt voor het aandrukken van de graszode, verwijderen van mos of andere onkruiden, beluchten van velden, inzaaien van grasmengsels en verspreiden van meststoffen.

Optillen vleugels in transportstand

Het optillen van de vleugels in de transportstand is mogelijk met watergevulde rollen. De vleugels zijn beveiligd tegen losraken door een automatische vergrendeling. De machine is gehomologeerd voor gebruik op de weg en bereikt een breedte van 2,56 meter in transportstand. De Golem 300 is niet inklapbaar. De totale breedte van 3 meter maakt ook vervoer over de openbare weg mogelijk.

Walsdruk verhogen tot 2,1 ton per meter

Het totale gewicht van de graslandrollen bereik je door de rollen met water te vullen. Het vullen gebeurt via gaten in de zijkanten van de rollen, die normaal met een stalen dop dicht geschroefd zijn. Indien gewenst kun je hiermee de machinebelasting en de walsdruk verhogen tot maximaal 2,1 ton per meter werkbreedte.

Bovendien biedt SMS CZ diverse soorten graslandrollen met verschillende wanddiktes, variërend van 10 tot 14 tot 20 mm. In een steenachtige bodem duwen de 20 mm dikke rollen zonder het risico dat de rol indeukt.

Wals met spikes

De wals met spikes, de Aerator, is geschikt voor het verticuteren van permanente grasvelden. Deze wals is uitgerust met 17 cm hoge tanden van slijtvast materiaal. De gladde rollen zijn voorzien van een schraper. Die veegt het vuil weg en voorkomt zo dat de machine verstopt raakt.

Trekkers vanaf 60 pk

De Golem 300 is te gebruiken met trekkers vanaf 60 pk. Golem 540 werkt met trekkers vanaf 110 pk. De werksnelheid van de Golem-graslandrollen varieert van 6 tot 10 km per uur. De transportsnelheid is maximaal 30 km per uur.

De SMS Golem 300 is verkrijgbaar vanaf € 18.000. De vanafprijs van de SMS Golem 540 bedraagt € 36.500. De machines zijn leverbaar via Van Meer Trading in Hapert (N.-Br.).

Lees ook: Klavers en kruiden rukken op in grasland

Beheer
WP Admin