MechanisatieNieuws

Smesh: slimme Hollandse transmissie?

Nijkerk – Het bedrijf Smesh bv in Nijkerk behaalde een gedeelde tweede plaats bij de innovatieprijs 2014 van het Regionaal Centrum voor Technologie in de Gelderse Vallei. Het bedrijf bedacht een slimme overbrenging waardoor je met elke willekeurige transmissie onder volle belasting kunt schakelen.

Het ‘Smesh’-systeem zou met name potentie hebben voor landbouwtechnische toepassingen, zo verwachten de bedenkers Leon Lauwers en Jan Bosch. Het idee heeft als basis de bekende MultiPower-transmissie zoals trekkerfabrikant Massey Ferguson deze toepast. In plaats van schakelen met een hydraulisch bekrachtigd lamellenpakket, doet de Smesh dit met een dubbele geïntegreerde remschijf. Daardoor zou het rendement van de Smesh (SMart Easy SHift) hoger liggen en is er geen krachtonderbreking tijdens het opschakelen van een overbrenging. Dit planetair-principe leverde mannen een wereldwijd patent op.

Vooralsnog ziet Lauwers in de landbouw kansen voor het schakelen tussen twee toerentallen, bijvoorbeeld om de mogelijkheden van een frontaftakas te vergroten. Op dit moment wordt een toepassing in een aandrijflijn van een trekkermerk onderzocht.

Of het idee echt potentie krijgt, is afwachten. De bedenkers hebben zelf een bijzonder (komisch) filmpje hiervan gemaakt. Bekijk de site maar eens op www.smesh.eu waar onder meer de overbrenging op een elektrische motorfiets wordt getoond.