Archieffoto van een imker in een koolzaadveld. Dit voorjaar zijn er veel bloemen leeggespoeld, zoals koolzaadbloemen, een belangrijke bron voor nectar. – Foto: Dennis F. Beek AlgemeenAchtergrond

Natte weer raakt ook imkers, honingproductie fors lager

Het slechte weer van dit jaar raakt niet alleen boeren, ook imkers hebben er flink last van. De honingproductie is gekelderd, meldt John Hoogendoorn van brancheorganisatie BVNI.

Het slechte weer van dit seizoen heeft grote gevolgen voor de imkerij en voor de honingproductie. De productie in het voorjaar in Nederland was 40 tot 50% kleiner dan normaal. Die schatting maakt John Hoogendoorn, professioneel imker en secretaris van de Beroeps Vereniging Nederlandse Imkers (BVNI).

Belangrijkste effect van het natte weer is dat bloemen letterlijk leegspoelen, aldus Hoogendoorn. Regendruppels komen in de bloemen en spoelen de nectar weg. Met name bij de wilg was dat het geval. Wilgenkatjes zijn een belangrijke bron van vroege lentehoning. Daar is dit jaar weinig van terechtgekomen.

Honingproductie in Vlaanderen nóg slechter

Ook koolzaad heeft het slecht gedaan. Dit is elk voorjaar een belangrijke bron van nectar, maar hun specifieke vorm maakt de koolzaadbloemen erg gevoelig voor uitregenen. Paardenbloem, een andere belangrijke honingbron, blijft dicht als het regent en bij donker weer, zodat bijen dan minder kans hebben er honing uit te halen.

De zomerproductie van honing heeft minder last van de nattigheid, aldus Hoogendoorn. De linde, ook een belangrijke bron van honing voor Nederlandse imkers, heeft het volgens hem goed gedaan. Ook de heide staat er volgens Hoogendoorn goed voor.

In Vlaanderen is het beeld nog somberder dan in Nederland. Landbouwwebsite Vilt.be meldt dat in dit ‘barslechte imkerjaar’ de honingopbrengst zelfs driekwart minder is dan normaal.

Artikel gaat verder onder de afbeelding

Nederland een kleine honingproducent

Nederland telt een kleine kleine 80.000 bijenkasten, met een gemiddelde van tien kasten per imker. De landelijke honingproductie is 700 ton, waarmee Nederland een van de kleinste producenten van de EU is. 95% van de Nederlandse imkers doet dit als hobby, er zijn maar heel weinig professionele bijenhouders. En voor hen is honing meestal niet de belangrijkste inkomstenbron, zij hebben als hoofdproduct bestuiving, bijvoorbeeld in de fruitteelt. Ook de kweek van koninginnen is een mogelijke inkomstenbron in de imkerij.

In de hele EU staan rond 20 miljoen bijenkasten, met gemiddeld per imker 29 stuks. De gemiddelde opbrengst per kast is in Nederland 8 kilo honing per jaar. In de hele EU is dat gemiddelde 21 kilo. De prijs voor honing is in Nederland relatief wel hoog met ruim €12 per kilo, tegen een EU-gemiddelde van slechts ruim €6 per kilo.

De EU is de tweede producent van honing ter wereld, net na China. De productie is 286.000 ton (cijfer 2022). China haalde dat jaar 474.000 ton. De EU is ruim 60% zelfvoorzienend in honing, blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. China en Oekraïne zijn de belangrijkste leveranciers van de EU.

Beheer
WP Admin