Mede door de beperkte export krijgen Nederlandse slachterijen extra veel varkens aan de haak. - Foto: Herbert Wiggerman VarkensNieuws

Slachterijen verwerken recordaantal varkens

Door corona en Afrikaanse varkenspest kregen Nederlandse slachterijen dit jaar veel varkens aan de haak.

De eerste helft van dit jaar hebben Nederlandse slachterijen 8,14 miljoen varkens geslacht. Met afstand het grootste aantal in de afgelopen vijf jaar.

Vooral afgelopen winter en in het voorjaar kwamen er wekelijks grote aantallen varkens aan de haak, 320.000 of meer. De varkens kwamen ook loodzwaar aan op de slachterij, gemiddeld 100,66 kilo in de eerste helft van dit jaar.

Uitvoer naar Duitsland onder druk

Het grote varkensaanbod is het gevolg van coronaperikelen op slachterijen in 2020 en de Afrikaanse varkenspest in Duitsland. De varkensuitvoer naar Duitsland staat zodoende flink onder druk.

Uit RVO-cijfers blijkt dat de situatie begint te normaliseren. Het wekelijks aantal geslachte dieren zakt halverwege dit jaar naar aantallen vergelijkbaar met vorige jaren. Ook het geslacht gewicht van de dieren zakt geleidelijk, tot ruim onder de 100 kilo.

De varkensexport naar Duitsland liep afgelopen jaren al terug, maar is sinds corona en Afrikaanse varkenspest in Duitsland hard onderuit gegaan. Ter vergelijking: in de eerste helft van 2017 exporteerde Nederland 1.62 miljoen varkens naar Duitsland. In dezelfde periode dit jaar waren dat 318.131 slachtvarkens.

Beheer
WP Admin