Foto: Henk Riswick AkkerbouwNieuws

Skal publiceert lijst biologische middelen

Certificeringsorganisatie Skal heeft voor het eerst een lijst gepubliceerd met gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen die in de biologische landbouw gebruikt mogen worden.

De lijst is samengesteld in samenwerking met het onderzoeksinstituut FiBl in Zwitserland. Leveranciers en producenten van deze middelen kunnen een evaluatieverzoek indienen bij het FiBL.

Lijst zorgt voor duidelijkheid

De brancheorganisatie voor de bestrijdingsmiddelenindustrie Nefyto is blij met de lijst. “De afgelopen jaren kregen de bij Nefyto aangesloten bedrijven veel vragen van biologische telers welke middelen gebruikt mogen worden in de biologische land- en tuinbouw. Doordat Skal de lijst nu voor het eerst publiceert, is er duidelijkheid voor telers, toeleveranciers, adviseurs en handhavende autoriteiten. Nefyto is verheugd met deze eerste stappen naar meer transparantie over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de biologische sector.”

Nieuwe gewasbeschermingsmiddelen

De helft van de middelen op de Skal-lijst is afkomstig van bij Nefyto aangesloten bedrijven. “Nefyto deelnemers verwachten dat zij de komende periode kunnen bijdragen aan een verdere uitbreiding van de lijst, dankzij investeringen in innovatie. Ook op lange termijn worden meer gewasbeschermingsmiddelen verwacht die in de biologische teelt mogen worden gebruikt. Het ontwikkelen van nieuwe gewasbeschermingsmiddelen is één van de pijlers van de Nefyto-visie. Biologische telers hebben net als gangbare telers een effectief pakket van middelen en maatregelen nodig om ziekten, plagen en onkruiden te bestrijden.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief gewasbescherming en ontvang maandelijks gratis artikelen die normaal alleen te lezen zijn voor abonnees.
Beheer
WP Admin