Mechanisatiebeurs Sima opende deze week de deuren in Parijs. Met toekomstmuziek, kleine vernieuwingsstappen, maar vooral veel van hetzelfde. -Foto: Mark Pasveer MechanisatieNieuws

Sima 2022: vooruitblikken op nieuwe machines

De mechanisatiebeurs Sima in Parijs is zondag van start gegaan. Meest opvallende machinenieuws is een elektrische, autonome verreiker die afkomstig is van een Franse start-up.

Meest opvallende machinenieuws op de Sima in Parijs? Een elektrische, autonome verreiker. De Franse start-up gebruikt de mechanisatiebeurs in de Franse hoofdstad om een conceptmachine te tonen aan het publiek. Dat de verreiker volledig elektrisch is, is niet eens zo speciaal; daarvan zijn er meerdere van te zien op de beursvloer.

Machine doet autonoom zijn werk

Wél bijzonder, is dat een cabine ontbreekt en dat de machine autonoom zijn werk doet. De verreiker navigeert met behulp van verschillende technieken en kan autonoom voer aanschuiven, een mengwagen laden of een biovergister vullen.

De machine is van de start-up Manurob, onderdeel van M-extend, onder andere eigenaar van voorladerfabrikanten MX en Manip.

Ook praktischer nieuws

Die autonome verreiker is toekomstmuziek; de leverancier kan niet zeggen wanneer de machine leverbaar is. Kleinere vernieuwingsstappen komen dichter bij de praktijk, en zijn wel op korte termijn leverbaar. Denk aan een verreiker met een batterij – gezien bij Merlo en Weidemann. Machinefabrikant John Deere haalt spuittechniek uit de Verenigde Staten naar Europa: camera’s scannen het gewas en als die een onkruidplantje detecteren, dan wordt alleen dáár een korte bespuiting gedaan. Het Franse Pichon rust een vastemeststrooier uit met een sensor die de mestinhoud herkent – zoals dat al langer gekend is bij mesttanks.

Verder is het vooral meer van hetzelfde: nieuw spuitmachinemerk erbij (Spectre) en een nieuwe wiedeg in aankomst (Lemken).

Minder standhouders

De Sima in Parijs is de eerste internationale landbouwmechanisatiebeurs sinds corona uitbrak. De pandemie blijkt nog wel een nawerking te hebben. Niet op het beursbezoek – de wandelpaden lopen vol, maar wel op de hoeveelheid standhouders. Ten tijde van organisatie waren sommige fabrikanten nog onzeker over het verdere verloop van corona en boekten geen stand. Ook is het voor het eerst dat de Sima-beurs in november wordt gehouden in plaats van in februari, en dus overlappend met de vergelijkbare Internatonele beurs in Italië (Eima). Fabrikanten die zich meer oriënteren op de Italiaanse of Zuid-Europese markten kiezen voor de Eima en zijn afwezig. Zo zijn de merken van Same Deutz-Fahr niet in Parijs, en ook McCormick en Landini ontbreken.

Beheer
WP Admin