John Deere toont op Sima 2022 een getrokken spuit die is uitgerust met camera’s om onkruid te detecteren en gericht te bespuiten. - Foto's: Mark Pasveer MechanisatieNieuws

Sima 2022: Europese John Deere-spuit detecteert onkruid en spuit gericht

De Amerikaanse machinefabrikant John Deere toont op vakbeurs Sima 2022 een getrokken John Deere-spuit die is uitgerust met camera’s om onkruid te detecteren en gericht te bespuiten.

John Deere kan het zogenoemde See & Spray-onkruiddetectiesysteem binnenkort ook leveren op spuiten die gebouwd worden in de John Deere-fabriek in Horst (L.). Op de Sima in Parijs laat de machinefabrikant een getrokken John Deere-spuit zien die is uitgerust met één camera per meter spuitboombreedte.

De cameratechniek en module zijn volgens de fabrikant in eigen huis ontwikkeld, deels in het Nederlandse Horst en deels in de Verenigde Staten. John Deere biedt de techniek waarbij camera’s het gewas scannen en gericht spuiten als er onkruid wordt gedetecteerd, al langer aan in de Verenigde Staten.

Tekst gaat verder onder de foto

De spuitboom wordt uitgerust met één camera per meter boombreedte. De camera's scannen het gewas door fotobeelden te maken. Op basis daarvan wordt razendsnel bepaald of het plantje bespoten moet worden of niet. Het doel: minder gewasbeschermingsmiddelen gebruiken dan bij volvelds bespuitingen.
De spuitboom wordt uitgerust met één camera per meter boombreedte. De camera’s scannen het gewas door fotobeelden te maken. Op basis daarvan wordt razendsnel bepaald of het plantje bespoten moet worden of niet. Het doel: minder gewasbeschermingsmiddelen gebruiken dan bij volvelds bespuitingen.

See & Spray Select met pulserende kleppen

In Europa gaat het eerst alleen om See & Spray Select, de meest eenvoudige uitvoering. Dat wil zeggen dat de camera onderscheidt maakt tussen de kleuren groen en bruin. Die techniek is bruikbaar bij bijvoorbeeld een bespuiting vóór het zaaien. De camera’s herkennen in zo’n geval een onkruidplantje. Realtime volgt dan een gerichte bespuiting. Deze werkwijze bespaart gewasbeschermingsmiddelen vergeleken met een volveldsbespuiting.

In eerste instantie combineert de machinefabrikant dit detectiesysteem met een aan-uitspuitklep. Later volgen pulserende kleppen, zo laat een vertegenwoordiger van John Deere weten.

See & Spray Plus herkent gewasrijen

Er volgen in de nabije toekomst twee geavanceerdere uitvoeringen: See & Spray Plus en See & Spray Ultimate. Bij de See & Spray Plus herkennen de camera’s gewasrijen vanaf 12,5 centimeter rijafstand (graan) tot 90 centimeter rijafstand (aardappelen). Dat maakt het mogelijk om ook bij een staand gewas onkruiden te bespuiten. De camera’s op de See & Spray Ultimate kunnen onderscheid maken tussen groen onkruid en groen gewas.

Beschikbaar in voorjaar 2023

See & Spray Select is al beschikbaar op zelfrijders in de Verenigde Staten. De eerste stap van John Deere is om die machines naar Midden-Europa te halen. Vanaf voorjaar 2023 is See & Spray ook (beperkt) beschikbaar op in Europa getrokken R900i-spuiten met 36 of 39 meter boombreedte.

Lees ook: Sima 2022: vooruitblikken op nieuwe machines


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

    1. nou mischien moet je het omdraaien…..mischien houden we zo wel middelen in stand!

Beheer
WP Admin