Graantelers die het stro afvoeren, teren in op de voorraad amorf silica in de grond. - Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

Silicium uit stro vergroot vochthoudend vermogen van grond

Door afvoeren van stro neemt de silicium voorraad in de bodem af. Dat schrijft Plant nutrition courier, een wetenschappelijk digitaal magazine over plantenvoeding.

Graanstro bevat een vorm van silicium die het vochthoudend vermogen van de grond vergroot. Wetenschappers van het Centrum voor Agrarisch Landschapsonderzoek en van de Duitse universiteiten van Bayreuth en Potsdam hebben dit effect van deze siliciumvorm aangetoond in veldproeven op droogtegevoelige zandgronden in het oosten van Duitsland.

Granen en grassen nemen van nature veel silicium op uit de grond. Ze slaan dit op als amorf silica – een bijzondere vorm van siliciumdioxide. Via stroresten kan dit silicium weer in de grond belanden en ten goede komen aan het volggewas. Amorf silica uit stroresten vergroot bovendien de vochthoudendheid van de grond. Het inwerken van stroresten na de graanoogst is een goede manier om de vochthoudendheid van de grond te verbeteren, aldus de onderzoekers. Ze ontdekten ook dat zomertarwe minder water verdampt op gronden die zijn verrijkt met amorf silica. Amorf silica onderscheidt zich van de grote bodemvoorraad aan silicium in zand en kleimineralen. Dit silicium is niet voor planten opneembaar en het verweert niet of nauwelijks. Graantelers die het stro afvoeren, teren in op de voorraad amorf silica in de grond.

Bekalken is verhullend

Regelmatig bekalken van de grond verhult het verlies aan amorf silica. Het verhogen van de pH versnelt namelijk de vertering van siliciumhoudende gewasresten en ander organisch materiaal. Gewassen nemen de vrijgekomen silica op en bij de oogst
verdwijnt dit van de akker. De bodemvoorraad amorf silica loopt daardoor terug. Op den duur neemt daardoor het vochthoudend vermogen van de grond af.

Naast graanstro hebben de onderzoekers ook industrieel geproduceerde amorfe silica als bodemverbeteraar getest. Dit materiaal heeft dezelfde werking als amorf silica uit stro, maar is vele malen duurder. Een betaalbaar industrieel alternatief hebbende de onderzoekers nog niet gevonden, en ook geen schone reststroom met voldoende amorf silica. Graanstro is daarom verreweg de goedkoopste bron van dit vochtvasthoudende silica.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief bodemgezondheid en ontvang maandelijks gratis artikelen die normaal alleen te lezen zijn voor abonnees.
Beheer
WP Admin