Uien worden geladen voor export naar Senegal. - Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

Senegal ontving 19.000 ton uien in week voor kerst

Niet eerder was het weekvolume dat naar Senegal ging zo hoog.

In de week voor de kerstdagen heeft Senegal bijna 19.000 ton uien ontvangen. Niet eerder was het weekvolume dat naar Senegal ging zo hoog. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het GroentenFruit Huis. Bijna 44% van de totale weekafzet uien in week 51 is naar Senegal gegaan. Dit seizoen week 28 tot en met week 51 heeft Senegal gemiddeld 20% van de totale uitvoer ontvangen. Dat is bijna 2% meer dan vorig jaar in dezelfde periode.

Iets meer uien uitgevoerd dan vorig jaar

De totale uitvoer dit seizoen komt tot de kerstdagen op 768.055 ton en loopt daarmee 1% voor op de afzet een jaar eerder in dezelfde periode. Naast Senegal is Ivoorkust een belangrijke afnemer. Het land heeft tot dusver 15% van de totale afzet uien geleverd gekregen.

Minder uien naar Maleisië

Verder blijven landen zoals Groot-Brittannië, Guinee, Filipijnen en Mauritanië goed aan de markt. Al deze landen hebben de eerste helft van het afzetseizoen meer uien dan vorig jaar gehad. Opvallend is dat Maleisië 12% minder uien dan vorig jaar heeft ontvangen. Die terugslag komt deels door de matige beschikbaarheid van containers.

Beheer
WP Admin