AlgemeenAchtergrond

Scilla is bloembol van het jaar

Scilla siberica, met als Nederlandse naam sterhyacint, is door een jury van groendeskundigen verkozen tot Bloembol van het Jaar 2010.

Het Internationaal Bloembollen centrum (IBC) maakte dat bekend. Volgens de jury is dit een terechte winnaar. Niet alleen door de vrolijke uitstraling maar ook omdat het een makkelijk bolgewas is. In de herfst een plekje vinden voor de Scilla siberica is niet moeilijk, want de bolletjes kunnen op veel verschillende plaatsen worden geplant. Zo voelt de sterhyacint zich prima thuis onder bladverliezende heesters en bomen, maar ook op een zonnig plekje in de border verrijkt de bloembol van het jaar het lentegevoel. Als de bloemen zijn uitgebloeid kan de sterhyacint gewoon in de grond blijven zitten. Elk voorjaar bloeien ze dan weer opnieuw.

De sterhyacint behoort tot de verwilderingsbollen en kunnen, als ze op de goede plek staan, zichzelf vermeerderen. De sterhyacint wordt tien tot vijftien centimeter hoog. Het bolletje bloeit met meerdere bloemstelen. De stervormige, hangende bloemen zijn blauw van kleur met een donker streepje. Behalve de blauwe sterhyacint is er ook een witte soort, namelijk Scilla siberica ‘Alba’. Met witte bloemen is deze sterhyacint op een plek met wat schaduw een opvallende verschijning.

Beheer
WP Admin