Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Schone weg en minder structuurschade

Een overlaadwagen als extra schakel bij de suikerbietenoogst spaart de bodem en voorkomt dat de openbare weg wordt vervuild. Een bodemvriendelijke overlaadwagen kan de bieten ook direct aan de hoop draaien.

De overlaadwagen lost aan de achterkant. Het is goed te zien dat ook de kopakker met deze methode niet al te veel te lijden heeft.

De bieten worden op de losplaats aan de hoop gereden. Ook hier is te zien dat de losplaats nauwelijks wordt bemodderd.

De kleine bietjes in de hoop zijn het gevolg van meerwassigheid. Dit is in het voorjaar ontstaan, doordat het zaad deels droog bleef liggen door de droogte. Desondanks is met een opbrengst van 110 ton per hectare toch sprake van een mooie oogst.

Ook landbouwbedrijf Nieuw-Kampen uit Kamperland zet een overlaadwagen in bij het rooien van de bieten. De wagen is van het bedrijf zelf. Loonbedrijf Van der Heijde uit Kamperland doet het rooiwerk.

Omdat de afstand van het veld naar de losplaats maar enkele tientallen meters bedraagt, wordt nu niet overgeladen. De bieten worden meteen aan de hoop gereden. Tijdens het lossen wordt de bunker aan de achterzijde omhoog geduwd, om de vracht zo hoog mogelijk kwijt te kunnen.

Deze overlaadwagens zijn gebouwd bij Gilles in het Belgische Clermont als bunkerlader om het zwad te rapen bij een tweefasenoogst. Het gehele opraap- en reinigingssysteem is van de machine gestript en wat overblijft is een 9 ton zware overlaadwagen. De zelfrijdende wagen is hiermee lichter dan veel moderne kipper-trekkercombinaties.

Het transport van rooier naar losplaats gebeurt met de overlaadwagen en een gewone kipper. Deze combinatie weegt leeg met 11 ton al 2 ton meer dan de overlaadwagen. Daarbij komt nog het verschil in wieldruk.

Omdat de losplaats te krap is om de hele bietenoogst te bergen, worden de bieten met een kraan omhoog gewerkt.

Ondanks de natte omstandigheden verloopt de bietenoogst voorspoedig. Wel worden de spiegels en ruiten vuil van het rondvliegende slik. Chauffeur Sam van de Gruiter van de overlaadwagen benut een rustig moment om de spiegels schoon te maken.

Ook op Nieuw-Kampen wordt meteen na de bietenoogst wintertarwe gezaaid. De zaadbak wordt op de kopakker bijgevuld. De zware grond wordt gespit met een roterende spitmachine.

Inmiddels arriveert achteruitrijdend een volle overlaadwagen bij de hoop om te lossen. De lagedrukbanden staan met 1 bar ingesteld op veldwerk. De achterste banden zijn 800 millimeter breed en de overige vier banden 750.

Meteen na het rooien wordt in één werkgang gespit met krukasspitter en Reform-wintertarwe gezaaid.

Een indruk van het veld na het rooien met overlaadwagen. Van insporing is geen sprake.

Na het lossen komt de overlaadwagen de volgende vracht ophalen.

Een overzicht van het lossen met de loopbodem. Ook is goed te zien dat het wegdek waarover de bieten worden afgevoerd schoon is.

De overlaadwagen komt niet op de weg, maar lost de bieten in de combinatie die niet op het land komt.

Er kan ongeveer 20 ton suikerbieten in deze overlaadwagen.

De bunker van de Vervaet Beeteater wordt in de Gilles-overlaadwagen leeggedraaid. Aan drie zijden van de wagen zijn de boorden verhoogd om knoeien tijdens het laden te voorkomen. De hoogte van de laadkant wordt bepaald door de opvoerband van de rooier.

Markusse rooit hier bieten van eigen teelt op een perceel bij Kapelle. Naar de losplaats bij het bedrijf is het ongeveer 5 kilometer rijden. Markusse wil geen tijd besteden aan het schoonhouden van de wegen. Ook vorig jaar, toen de rooiomstandigheden beduidend beter waren, werd gebruikgemaakt van de overlaadwagen van Van de Dries.

De bietenoogst in het late najaar gebeurt te vaak onder minder goede omstandigheden, met kapotgereden akkers en bemodderde wegen als gevolg. Een overlaadwagen kan deze problematiek helpen voorkomen.<br> Op de Zeeuwse klei worden overlaadwagens dan ook steeds vaker ingezet. Hier helpt de zelfrijdende overlaadwagen van loonbedrijf Van de Dries uit 's-Heerenhoek bij het bietenrooien door loonbedrijf Markusse uit 's-Heerabtskerke. <br>- Foto's: Anton Dingemanse

Beheer
WP Admin