Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Schoffeltechniek volop in ontwikkeling

Machinefabriek Rumptstad – Steketee in Stad aan het Haringvliet (Z.-H.) is een van de bedrijven die steeds innoverend de agrarische sector van passende machines blijft voorzien. Een indruk van de showroom waar de werking van de verschillende machines aanschouwelijk wordt gemaakt.

Hier wordt door een medewerker een hydraulisch blok in elkaar gezet. Een dergelijk blok dient om machineonderdelen onafhankelijk van elkaar te kunnen laten bewegen.

De paradepaardjes van Steketee zijn de IC automatische schoffelmachines. Deze machines schoffelen in de rij, om de plant heen. Op de voorgrond het hart van de machine, bestaande uit geavanceerde IT-techniek met bijbehorende hydrauliek. Het detectiedeel van de machine, hier op de achtergrond, bestaat uit camera's met sterke ledlampen. Voor een constante en gelijke belichting van het schoffelbed is dit deel afgedekt. Dat voorkomt meetfouten door zon of schaduw. - Foto's: Anton Dingemanse

De sikkelvormige schoffelmessen bewegen met 50 milliseconden tussen de planten. Zo schoffelen ze in de rij 3 tot 4 planten per seconde schoon. De opening tussen de schoffelmessen is 6 tot 20 centimeter en is afhankelijk van het gewas instelbaar.

Er zijn 2 uitvoeringen van deze schoffelmachine, de IC weeder en de IC light. Een derde variant, de IC scout schoffelt niet maar wordt door onderzoeksinstituten gebruikt voor plantentellingen. Hier een IC light in proefopstelling. Op het touchscreen, die normaal in de trekkercabine zit, kan zo aanschouwelijk worden gemaakt hoe de machine functioneert. Hier zijn de schoffelelementen uitgevoerd met gewoon schoffelmes.

Een andere proefopstelling laat zien hoe met schijvenschoffelmachine de rug opzij en bovenop wordt gewied. Naderhand kan de rug weer worden opgebouwd met bescherming van het gewas.

Hier een opstelling van de mogelijkheden om het gewas te beschermen tijdens het toepassen van onkruidbestrijding. Vooraan onderbladspuit. Daarnaast kappenspuit MS1 waar het gewas onderdoor gaat en naast de kap wordt gespoten. Bij kappenspuit MS2 daarnaast wordt juist weer onder de kap gespoten. Daarachter verschillende toepasmogelijkheden met basiselement. Alles is instelbaar of fabrieksmatig aan te passen.

Het gewas beschermen is boerenwerk bij uitstek. Maar voor er gewas staat moet wel geplant of gezaaid worden. Een goed zaaibed is dan van groot belang en daarvoor is een zaaibedbereider nodig. De basis Steketee SuperSprint is opgebouwd met voorrol, 2 egalisatieborden, hydraulisch tandenrek en achterrol. De hier afgebeelde SuperSprint is de meest geavanceerde variant. Van deze machine zijn alle onderdelen hydraulisch en onafhankelijk van elkaar instelbaar. De instelling aanpassen en aflezen gebeurt vanuit de trekkercabine op touchscreen.

De tekentafels zijn vervangen door computers en beeldschermen.

Voor de productie van machines beschikt Rumptstad - Steketee over een 15.000 vierkante meter aan bedrijfshallen. Op een staalplaat wordt de omtrek van de onderdelen geëtst, die vervolgens uitgesneden worden.

Een medewerker klemt de onderdelen op hun plaats, waarna het geheel naar 1 van de 2 lasrobots gaat om gelast te worden.

Wanneer de onderdelen kant-en-klaar en gestraald zijn gaan ze naar de spuiterij. De onderdelen op de foto zijn poedercoat gelakt.

Als de onderdelen uit de spuiterij komen worden ze in verschillende fasen gemonteerd. Hier monteert een medewerker triltanden op een combi-element die dan weer dient voor opbouw van een machine.

Onder merknaam Rumptstad worden de machines voor kerende grondbewerking geproduceerd. Hier hangt het chassis van een ploeg in een bok.

Om de ploeg af te monteren staat deze op de vloer. Een medewerker legt de laatste hand aan deze eco-ploeg.

De wens van de klant staat voorop. Een klant was zo tevreden over zijn 40 jaar oude grondverkruimelaar, dat hij eenzelfde weer wilde hebben. Die wordt dan voor hem gebouwd.

Aan een combi-element zijn grondbewerkingsdelen gemonteerd naar de wens van een klant. Deze komt kijken of hij goed begrepen is. Zo ja, dan kan de machine gebouwd worden.

Beheer
WP Admin