Foto: Henk Riswick AkkerbouwNieuws

‘Schipholvergoeding voor graan kan omlaag’

De Schipholvergoeding kan omlaag van € 853 naar € 670 per hectare, omdat stro en het uitrijden van drijfmest minder geld opbrengt de komende jaren. Ook liggen de werktuigkosten iets lager.

Wageningen – De Schipholvergoeding kan omlaag van € 853 naar € 670 per hectare, omdat stro en het uitrijden van drijfmest minder geld opbrengt de komende jaren. Ook liggen de werktuigkosten iets lager.

Dat heeft Wageningen Economic Research (WER) berekend op basis van geschatte kosten en stroprijzen voor de komende jaren. De huidige Schiphol-regeling loopt van 2012 tot en met 2017. De regeling is vrijwillig. Graantelers krijgen een vergoeding als ze binnen twee dagen na de graanoogst het stro en de achtergebleven graankorrels onderwerken. Anders trekken de gewasresten te veel vogels aan, die een gevaar zijn voor het vliegverkeer.

Regeling kost € 1,2 miljoen per jaar

Dit jaar doen 76 akkerbouwers mee aan de regeling met gemiddeld 28 hectare graan per bedrijf. De regeling kost € 1,2 miljoen per jaar, omgerekend zo’n 3 cent per vliegtuigpassagier. De regeling omvat in een straal van zes kilometer rond het vliegveld zo’n 97% van het graanareaal. Een paar boeren doen niet mee, vooral omdat ze vaste afspraken hebben met stro-afnemers. De regeling wordt betaald door het ministerie van Infrastructuur.

Elke vrijdag de stand van zaken van de internationale graanmarkt, met o.a. nieuwe noteringen en artikelen die normaal alleen voor abonnees zijn. Schrijf je in voor de Graanmarkt nieuwsbrief

Meer informatie over de prijzen van granen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Tarwe
  • Mais
  • Sojabonen