AkkerbouwOpinie

Schimmige aardappelprijs

Over de aardappelnoteringen is de laatste jaren al heel wat te doen geweest.

Niet voor niets hebben aardappeltelers pogingen ondernomen om meer transparantie in de markt te brengen door de lancering van het aardappelprijsinformatiesysteem Agriprins en de transactielijst van de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA). In België probeert men daarbij aan te haken met het aardappelprijsinformatiesysteem Pommak.

Naast deze initiatieven blijven ook de regionale beurzen hun deuntje meeblazen in de informatie aan de aardappelteler. Dat levert echter geen soepel lopend muziekstuk op. Regelmatig is er een valse noot te horen. Leden van de noteringscommissie van Goes en Emmeloord hebben het afgelopen jaar heel wat discussies over gevoerd. De boeren aan de noteringstafel vonden dat zij tekort werden gedaan omdat zij bepaalde gedane zaken niet in de notering opgenomen kregen. De industrie stak daar een stokje voor omdat het in die gevallen uitzonderlijke partijen zou betreffen die geen goed beeld gaven van de markt.

Om de problemen van vorig jaar te vermijden komt de beurs in Emmeloord met nieuwe noteringen die een beter beeld van de markt moeten geven. Zo komt er een notering voor fritesgeschikte aardappelen bestemd voor fritesindustrie in Nederland België en Duitsland en een notering overig fritesgeschikt. De noteringscommissie in Goes gaat hierin niet mee. Deze beurs gaat op de oude voet verder; één notering voor fritesgeschikt. Deze ontwikkeling vertroebelt het beeld van de prijsontwikkeling. Daarmee is de aardappelteler niet gebaat.

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • Fritesaardappelen
  • Aardappelvlokken
  • Exportaardappelen
  • Pootgoed
  • Tafelaardappelen
  • Voeraardappelen
  • Beheer
    WP Admin