AkkerbouwNieuws

Schimmelbestrijder Signum ook in kleine teelten

Den Haag – Het schimmelbestrijdingsmiddel Signum mag voortaan ook worden gebruikt in een aantal kleine teelten. De commissie voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen (Ctgb) heeft dat besloten op verzoek van de sector, meldt het Expert Centre Speciality Crops. Signum is nu ook toegelaten in de teelt van blauwmaanzaad, lijnzaad, koolzaad, mosterdzaad, huttentut, vezelvlas, cichorei, snijbiet, suikerwortel, zantedeschia, kuiflelie en sieralliums.

De aanvraag is gedaan door de toelatingshouder BasF in samenwerking met de Coördinatoren Effectief Middelenpakket, in het kader van een project van het Expert Centre Speciality Crops. Het Ctgb beoordeelde de uitbreiding volgens de procedure voor een ‘kleine toepassing’ (NL KUG). Dat betekent dat er geen onderzoek naar de werkzaamheid en de giftigheid is gedaan. Het expertcentrum raadt telers van deze kleine gewassen daarom aan een proefbespuiting uit te voeren. Het gebruik in deze teelten is voor risico en verantwoordelijkheid van de gebruiker.

Het expertcentrum noemt de nieuwe toelating een belangrijke uitbreiding voor telers van blauwmaanzaad, mosterdzaad, huttentut, cichorei, snijbiet en suikerwortel. Voor vezelvlas, lijnzaad en koolzaad is Signum een welkome aanvulling op het bestaande pakket. Met de uitbreiding van Signum in kuiflelie (Eucomis), (sier-)allium en zantedeschia is een knelpunt in de schimmelbestrijding opgelost. Het Expert Centre Speciality Crops is een samenwerkingsverband van LTO, Plantum, Nefyto, Agrodis, ministerie EZ, Ctgb en Wageningen UR.