Schade in vroege aardappelen door vorst AkkerbouwFoto

Schade in vroege aardappelen door vorst

De flinke nachtvorst in de nacht van 19 op 20 april richtte op het Zeeuwse Tholen flinke schade aan in de primeuraardappelen.

Meer informatie over de aardappelprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:

 • Fritesaardappelen
 • Aardappelvlokken
 • Exportaardappelen
 • Pootgoed
 • Tafelaardappelen
 • Voeraardappelen
 • De kantruggen beschouwt Fase als verloren. Zijn ervaring is dat de moederknollen na afvriezen veel nieuwe stengels met veel knollen vormen. Voor de primeurteelt duurt het te lang voordat deze aan de maat zijn.

  De schade treedt vooral op in het blad dat tegen het plastic zit gedrukt.

  De Dore s van Jan Fase onder plastic tonen duidelijk vorstschade. Fase heeft s nachts nog beregend om vorstschade te voorkomen, maar dat hielp niet voldoende.

  De Dore's die Goedegebuure tussen kerst en nieuwjaar in de kas plantte, zijn inmiddels zo ver dat ze bijna rooibaar zijn. Voor enkele klanten wordt mondjesmaat al wat gerooid.

  Anders is dat bij de enkele rijen waar geen plastic over ligt. De teler twijfelt erover of dit nog wel wat wordt.

  Het goed ontwikkelde loof onder plastic heeft door zijn volume minder last van de vorst, hoewel ook hier schade is te zien. Deze aardappelen zijn 18 februari geplant.

  Opvallend is dat niet alle planten bevroren zijn. Goedegebuure schat dat het gewas door de vorst een groeiachterstand van 7 tot 10 dagen opliep.

  De aardappelen van Jan Goedegebuure in Sint-Annaland kwamen net boven, toen de vorst toesloeg. Hij zag de groene rijen op de ruggen in één nacht veranderen in zwarte rijen.

  In de kas bij Van Iwaarden groeien de aardappelen gewoon door. Dankzij de verwarming in de kas kan het bedrijf nu al rooien.

  Fase teelt dit jaar 1 hectare onder plastic. De overige 8 hectare op dit perceel is op 28 maart geplant en staat nog niet boven. Een geluk bij een ongeluk, want het is gebruikelijk om aardappelen voor primeurteelt al begin maart te planten en dan hadden ze nu ook boven gestaan.

  Beheer
  WP Admin