Foto: ANP AlgemeenNieuws

SBB bouwt bijvoeren Heckrunderen af

Staatsbosbeheer (SBB) gaat het bijvoeren van de Heckrunderen in de Oostvaardersplassen (OVP) afbouwen en op de korte termijn stoppen.

De conditie van de heckrunderen is dusdanig verbeterd dat bijvoeren niet meer nodig is. Dat meldt provincie Flevoland op basis van van een beoordelingsrapport van dierenarts Luten, gepubliceerd op de website van SBB.

Body Condition Score

De conditie van de heckrunderen wordt bepaald aan de hand van de zogeheten Body Condition Score (BCS). Met SBB is afgesproken dat zij bijvoeren bij een gemiddelde score lager dan 2,0. Bij de laatste monitoringsronde van de dierenarts en SBB was dit 2,5. Halverwege april was dat nog 1,7.

Vers voorjaarsgras

Volgens SBB profiteren de runderen van het verse voorjaarsgras. Sinds maart werden de runderen bijgevoerd met hooi, maar dat laten de runderen steeds meer liggen. Tot vorig jaar voerde SBB de runderen, paarden en edelherten nooit bij in de OVP. De dieren moesten zich zelf kunnen redden. Na veel ophef is het beleid aangescherpt en zijn konikpaarden verplaatst en edelherten afgeschoten. Dierenarts Luten constateert dat beide laatst genoemde soorten nu in goede conditie verkeren.

Beheer
WP Admin