Foto: Bert Jansen AlgemeenNieuws

Samenwerking voor betere weerstand tegen dierziekten

De Nederlandse fokkerijorganisatie Hendrix Genetics is een brede samenwerking aangegaan met het Schotse Roslin Institute om betere weerstand tegen dierziektes te bewerkstelligen door fokkerij.

De organisaties werkten al langer samen via Landcatch, een dochter van Hendrix Genetics, aan het genetisch verbeteren van zalm, en willen de samenwerking nu uitbreiden naar de andere terreinen waarop Hendrix Genetics actief is: de fokkerij van kippen, kalkoenen en varkens. Voor de viskwekerij heeft de samenwerking succes opgeleverd: bij zalmen werd een gen ontdekt waarmee vissen resistent waren tegen virusziekte IPN, die tot die tijd voor flinke uitval kon zorgen in de zalmkweek.

Verder onderzoek met andere diersoorten

De partners willen nu verder onderzoek doen naar andere ziekten, maar ook het vizier verbreden richting andere diersoorten. Een van de belangrijkste vragen daarbij is of je genetische selectie doet op specifieke aandoeningen, of op algehele weerstand, zegt Johan van Arendonk, directeur Innovatie en Technologie bij Hendrix Genetics. Wat hem betreft is het nastreven van een ‘gulden middenweg’ belangrijk, zorgen voor robuuste dieren zodat ze infectie snel te boven zijn, en daarnaast selectie op specifieke ziekten. Dat laatste was bij de zalm voor IPN succesvol, maar is nog niet zo simpel voor andere dierziekten.

Resistentie AI ‘nog een droom’

Specifieke dierziekten zijn op dit moment nog niet in beeld voor pluimvee, aldus Van Arendonk. Wel wordt gekeken naar hoe weerbaar dieren zijn voor veranderingen in hun omgeving, om op robuustheid te kunnen selecteren. “We kijken welke dieren adequater reageren op schommelingen in temperatuur of voer.” Resistentie tegen Aviaire Influenza zou natuurlijk geweldig zijn, zegt hij desgevraagd, maar is nog vooral een droom. “Daar zijn we nog heel veel stappen van verwijderd. Een beetje resistent is niets, en zelfs als de dieren resistent zijn, ligt er nog de vraag of je niet alsnog moet ruimen.”

Beheer
WP Admin