RVO.nl moet naam eer aan doen - Foto: Martijn ter Horst AkkerbouwOpinie

‘RVO.nl moet naam eer aan doen’

Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw ligt al in de clinch met het ministerie van Economische Zaken voor zij écht kan beginnen. Het feit dat de organisatie hierin de publiciteit zoekt, zegt iets over de verziekte sfeer.

BO Akkerbouw kreeg in mei de algemeenverbindendverklaring (AVV). De brancheorganisatie kan hiermee op basis van de hectares graan, suikerbieten en aardappelen een verplichte heffing innen voor onderzoek en innovatie. Een mooie primeur voor de akkerbouw.

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Probleem echter is hoe de BO aan de gegevens komt. De organisatie heeft deze niet zelf. Het ligt voor de hand hiervoor bij RVO.nl aan te kloppen. Deze dienst heet niet voor niets Rijksdienst voor Ondernemend Nederland! RVO.nl ondersteunt ondernemend Nederland met subsidies, zakenpartners, kennis en regelgeving, staat op de website.

Tja, dan is het toch moeilijk voor te stellen waarom staatssecretaris Martijn van Dam, verantwoordelijk voor RVO.nl, zo lang wacht met een reactie op het BO-verzoek om telers om een machtiging te vragen.

Onderzoeksprogramma in gevaar

BO Akkerbouw trekt nu publiekelijk aan de bel omdat het onderzoeksprogramma 2017 ernstig gevaar loopt. Er liggen projecten voor ter waarde van ruim €1,2 miljoen.

Het is niet alleen een slechte zaak voor dit onderzoek, maar ook geen voorbeeld voor andere brancheorganisaties die nog (moeten) volgen.

Beheer
WP Admin