Een bufferstrook langs een akker. - Foto: Peter Roek AlgemeenNieuws

RVO: aanmelding versoepelde 4%-regeling GLB via Gecombineerde opgave

Landbouwbedrijven die dit jaar gebruik willen maken van de versoepelde 4%-regeling in het GLB, kunnen zich toch via de Gecombineerde opgave aanmelden. Dit laat de RVO weten.

De versoepeling betreft de verplichting vanuit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) om 4% van het bouwland niet-productief te laten. De Europese Commissie heeft die regel voor dit jaar versoepeld. De 4% bouwland hoeft nu niet per se volledig niet-productief te blijven. Bedrijven kunnen die 4% ook invullen met stikstofbindende gewassen of vanggewassen. Kanttekening hierop is wel dat op deze oppervlakte geen gewasbeschermingsmiddel mag.

RVO vreesde voor nieuwe storingen

RVO zei eerder dat het invoeren van de alternatieve 4%-regeling voor Nederland voor dit jaar niet meer haalbaar zou zijn, vanwege de korte termijn. De dienst vreesde voor soortgelijke problemen als vorig jaar, toen er na last minute-aanpassingen allerlei storingen en fouten en waren. Landbouwminister Piet Adema kondigde net voor het opengaan van de Gecombineerde Opgave op 1 maarthttps://www.boerderij.nl/gecombineerde-opgave-2024 https://www.boerderij.nl/gecombineerde-opgave-2024https://www.boerderij.nl/gecombineerde-opgave-2024 aan dat Nederlandse boeren wel gebruik kunnen maken van de versoepelde 4%-regeling, maar dat dit buiten de Gecombineerde Opgave om zal gaan.

Gecombineerde Opgave krijgt update eind april

RVO laat nu weten bezig te zijn om de Gecombineerde Opgave hiervoor alsnog aan te passen. De dienst verwacht dat dit eind april klaar is. RVO heeft onderzoek gedaan naar deze aanpassing en verwacht geen nieuwe problemen.

Intussen adviseert RVO boeren die gebruik willen maken van de aangepaste 4%-regeling om wel de Gecombineerde Opgave al in te vullen, ondanks de systeemaanpassing later in de aanmeldperiode. Als zij gebruik willen maken van de alternatieve 4%-regeling, dan kunnen ze bij het onderdeel Grond de optie aanvinken: ‘Ik laat minimaal 3% van mijn bouwland niet-productief. Dit vul ik aan tot 7% met stikstofbindende gewassen’.

Het bedrijf kan dan bij de landschapselementen, niet-productieve landbouwpercelen en stikstofbindende gewassen aangeven dat hij deze inzet voor GLMC 8 – de 4%-eis – zo laat RVO weten. Vanggewassen kunnen hiervoor nog niet aangevinkt worden. De opgave kan wel verstuurd worden, al volgt een melding dat je nog niet voldoet voor de alternatieve 4%-regeling.

Na update opgave aanpassen, berekening eco-regeling blijft gelijk

Na de update zullen bedrijven dan nog enkele aanpassingen moeten doen. Maar als alles de eerste keer juist is ingevuld, dan zou de berekening van de eco-regeling hetzelfde moeten blijven, zo zegt RVO. RVO is nog bezig met het systeem aanpassen en kan dus nog niet exact zeggen wat er na de systeemupdate nog aangevuld moet worden. Waarschijnlijk is dat bedrijven na de update eind april moeten aanvinken dat zij gebruik willen maken van derogatie (op de 4%-eis), en kan ook aangegeven of percelen met een vanggewas gebruikt worden voor de regeling.

Reacties

  1. Wordt al onderzoek gedaan door Boerderij of Landbouwbedrijven stoppen met GLB en Gecombineerde Opgave. Bijvoorbeeld middels een enquete. Of is dat meer iets voor Agrio Uitgeverij.

Beheer
WP Admin