Het laden van pootaardappelen in de haven. - Foto: Penn Communicatie AkkerbouwNieuws

Rusland was in mei Nederlands beste pootgoedklant

Exporteurs leverden vorige maand 1.454 ton pootgoed aan de Russen, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO).

Ook in maart en april werd pootgoed geleverd aan Rusland. Daarmee komt de totale pootgoedafzet naar dit land op 3.186 ton. Dat is een kwart meer dan de hoeveelheid die er vorig jaar werd afgeleverd. In de jaren daarvoor kreeg zo’n 4.000 tot 5.000 ton pootgoed Rusland als eindbestemming.

Lees verder onder de grafiek

Duitsland neemt weer meer pootgoed af

In mei werd nog 7.639 ton Nederlands pootgoed geëxporteerd naar een Europese bestemming. Duitsland importeerde daarvan 3.135 ton. Daarmee steeg de totale afzet naar onze oosterburen naar een nieuw record van 111.369 ton. Het is voor het derde jaar op rij dat de Duitsers meer pootgoed kopen in Nederland en het is voor het eerst dat de afzet naar dat land boven de 100.000 ton uitsteekt.

België nam vorige maand nog 1.627 ton pootgoed af. De totale afzet naar de zuiderburen is daarmee gestegen tot net boven de 90.000 ton. Vorig seizoen waren de Belgen de grootste afnemer van Nederlandse pootgoed met een totale hoeveelheid van bijna 100.000 ton.

In totaal is er nu per eind mei 732.353 ton pootgoed geëxporteerd. Deze hoeveelheid is 1,1% groter dan in dezelfde periode een jaar geleden. Dit jaar is er in de maand mei wel wat minder pootgoed weggegaan; 8.991 ton, tegen 15.348 ton vorig jaar mei.

Reacties

  1. Ik begrijp dat pootgoed buiten de sanctie valt, want we praten over Voedselproductie. Wij houden ons dus aan deze afspraak. Rusland houdt ons an deze afspraak omdat he then uitkomt. Ik vind Energie niet anders dan voedsel, maar daar kan Rusland zonder enig protest van ons de levering van stoppen. wordt het geen tijd dat we onze tanden laten zien en niet een beetje grommen, maar echt doorbijten.

  2. Ik kan nu toch niet zeggen dat dit iets is waar we trots op mogen zijn!! Eerder het tegenovergestelde…Beschamend… Maar ja als het om euro’s gaat dan verwijnen andere waarden naar de achrergrond…. Niet netjes wat hier gebeurd is ,vind ik.

Beheer
WP Admin