RundveeAchtergrond

Rusland sluit grens voor Nederlands rundvee

Rusland heeft zijn grenzen behalve voor levende schapen en geiten ook gesloten voor rundvee afkomstig uit landen waar het Schmallenberg-virus is vastgesteld. Ook genetisch materiaal van deze dieren mag het land voorlopig niet in. Het is een rigoureuze stap van de Russen, daar ook de import uit Duitsland. Frankrijk en België door hen is stilgelegd. De economische belangen van vaarzenimport zijn voor Rusland groot, omdat flink wordt geïnvesteerd in de melkveehouderij. Daar zijn koeien voor nodig.

Exportorganisatie Veepro noemt de stap van Rusland prematuur, doelend op de veronderstelling dat er nu geen virus rondgaat en er bovendien heel weinig dieren zijn aangetroffen met het virus. Men neemt in Rusland echter het zeker voor het onzekere en wil eerst meer informatie over het virus.

Als het importverbod een langere periode gaat beslaan krijgt de Nederlandse export van vaarzen een flinke optater. De exporteurs hebben in het afgelopen jaar ruim 43.000 dieren uitgevoerd, hoofdzakelijk vaarzen. Daarmee hebben ze een groei van circa 15 procent bewerkstelligd, blijkt uit de meest recente (voorlopige) gegevens van Veepro. Een kwart daarvan had bestemming Rusland.

Exporteurs die de bui zagen hangen hebben hun inkoop al op een lager pitje gezet. Niet ondenkbaar is dat na Rusland ook andere landen een importverbod afkondigen. Te verwachten valt dat in dit eerste kwartaal de afzet van vaarzen sterk terugloopt.

 

Prognose: prijsdaling

Beheer
WP Admin