Foto: Michel Zoeter AkkerbouwNieuws

Run op pootgoedsnijders door krapte aan pootgoed

Er is deze winter grote vraag naar pootgoedsnijders. Door krapte aan pootgoed gaan aardappeltelers massaal pootgoed snijden.

Leverancier Dewulf verwacht dit jaar drie tot vier keer zoveel snijmachines te verkopen als normaal. Dat is nog meer dan vorig najaar al was verwacht; toen verdubbelde de producent de productiecapaciteit al.

Voornaamste afzetgebieden voor de pootgoedsnijders zijn Nederland, België, Frankrijk en Duitsland, aldus Christiaan Poot, productmanager bij Dewulf. 30% van de machines wordt gekocht door akkerbouwers, 30% door verhuurders en 40% door anderen, zoals dealers die ze weer doorleveren aan derden.

Tot de afnemers horen ook handelshuizen en aardappelverwerkers die met de snijders hun afnemers of leveranciers willen ondersteunen. Er zijn diverse bedrijven die pootgoedsnijders verhuren of pootgoed snijden als dienst aanbieden.

Pootgoedsnijders kosten rond de € 35.000

De machines die Dewulf levert, kunnen pootgoed één keer snijden. De knollen worden overdwars gehalveerd. Afhankelijk van de uitvoering bedraagt de investering rond € 35.000. In de Verenigde Staten zijn ook snijmachines die de poters twee keer snijden, of plakken snijden uit de knollen. Dat levert dan vier tot zes nieuwe pootaardappelen op per knol.

Lees ook: CBS raamt 14% minder pootaardappelen

Beheer
WP Admin